Nasa: S Soncem se dogaja nekaj čudnega

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sončna aktivnost je trenutno zelo mirna, kar je presenetilo Nasine znanstvenike.
Oglej si celoten članek

Sonce je po ognjevitem letu 2011 zmanjšal svojo solarno aktivnost, kar naj bi bilo v nasprotju s predvidenim vrhuncem sončnih izbruhov, peg in drugih dejavnosti za tekoči cikel. Nekateri znanstveniki menijo, da je to morda samo priprava na drugo fazo Sončeve aktivnosti v 11-letnem ciklu, pišejo na spletnem portalu Space. Tako meni tudi fizik Dean Pesnell iz Nase, ki meni, da so bile napovedi morda vendarle pravilne.

Solarni višek z dvema vrhoma

"To je kljub vsemu solarni višek, toda vse kaže na to,da ima tokrat dva vrha. Tega pa nismo pričakovali," je za Space povedal Pesnell. Čeprav ima cikel sončne aktivnosti navadno en vrh, dvojni vrhovi niso nič nenavadnega. Zadnja dva sončna vrhova, ki sta se zgodila v letih 1989 in 2001, sta imela podvojene viške. Pesnell pravi, da so po teh podvojenih viških nato sledili še mini cikli, ki so trajali približno dve leti. To kar se trenutno dogaja na Soncu bi lahko bilo del tega mini cikla. "Prepričan sem, da se bo prvil vrhunec sončne aktivnosti zgodil letos, drugi pa zelo verjetno naslednje leto," še dodaja Pesnell.

Odločala bo južna polovica Sonca

Če se naslednji vrhunec Sončeve aktivnosti ne zgodi letos, bo odločilna dejavnost v njegovi južni polovici. Vrhunci v severni in južni hemisferi se včasih zgodita v različnem časovnem obdobju, pravijo raziskovalci. Do zdaj pa so bili vrhunci na južni polovici navadno tišji od tistih na severni polovici.

Največja sončna aktivnost maja

"Senat je odločil, da bo naslednji sončni cikel podpovprečno intenziven, in sicer bo imel največ 90 sončnih peg. Glede na datum solarnega minimuma pa je možno največjo intenzivnost Sonca pričakovati maja 2013," pravi Pesnell. Vrh pa se trenutno ne zdi precej verjeten, vsaj glede na to, kako mirno in tiho je bilo v zadnjem času, menijo raziskovalci. Pesnell pa jim odgovarja, da nas je Sonce že zdaj presenetilo z dvema vrhoma, namesto z enim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.