Nasilje, kot ga še ni bilo

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Kirgizija. Začasna vlada zaradi nasilja prosila Rusijo, naj pomaga z vojsko. V spopadih je umrlo 50 ljudi, ranjenih je več kot 650.
Oglej si celoten članek

Nasilje na jugu države se v zadnjih dneh znova stopnjuje. Čeprav je kazalo, da se bodo razmere v tej državi po aprilskih nemirih umirile, se je situacija obrnila do te mere, da kirgiška začasna vlada prosi Rusijo, naj ji na pomoč pošlje svojo vojsko.

Situacija v Ošu ni več pod kontrolo.
Roza Otunbajeva

Predsednica začasne vlade Roza Otunbajeva je danes ocenila, da je etnično nasilje ušlo izpod nadzora ter da brez zunanje pomoči ne bodo zmogli ustaviti nasilja, ki je izbruhnilo v četrtek. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se na prošnjo še ni odzval.

Fotografije z včerajšnjih protestov v Krigiziji si lahko ogledate v galeriji.

"Situacija je resnično slaba. Nikjer ni znakov, da bi se nasilje kaj kmalu prenehalo. Na ulicah gori," je dejal uradni govornik notranjega ministrstva Rakhmatillo Akhmedov.

Dogajanje najhujše po odstavitvi Bakijeva
Začasna vlada je že včeraj pozvala vse, naj pridejo v mesto Oš in pomagajo.

Oblasti bodo hvaležne vsakemu prostovoljcu, ki bi bil pripravljen pomagati pri preprečevanju izbruha državljanske vojne na jugu Kirgizistana.
predstavnik vlade Azimbek Beknazarov

V Ošu je namreč najhuje: po pretepu med pripadniki manjšine Uzbeki in Kirgizi je nato prišlo do streljanja. Sledilo je še razbijanje trgovin s kamenjem, palicami, zažiganje vozil... Po splošnem kaosu je začasna vlada razglasila izredne razmere, a streljanje se še nadaljuje.

Trenutno dogajanje je najhujše od odstavitve premierja Kurmanbeka Bakijeva, ocenjujejo tamkajšnji mediji. Ta se sicer že od 7. aprila z družino nahaja v Belorusiji.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.