Našli največji diamant v zadnjih 110 letih

Foto: EPA
Foto: EPA
Kanadsko podjetje je v rudniku v Botsvani naletelo na 1.111 karatni diamant. Gre za drugi največji diamant, ki so jih kadar koli izkopali, velik pa je kot teniška žogica.
Oglej si celoten članek

Drag kamen sodi v drugo kategorijo, ki po navedbah strokovnjakov iz industrije, predstavlja največ dva odstotka vseh diamantov na svetu. Ti so običajno brezhibni ni brezbarvni.

Foto: EPA diamant "Težko poudarimo pomembnost odkritja tega več kot tisoč karatnega kamna. Pomembno je tudi dejstvo, da po več kot sto letih še vedno lahko naletimo na takšne diamante," je povedal predsednik uprave družbe William Lamb.

Julija so pri Lucari krepko manjši, 341,9 karatni diamant prodali za 19,5 milijona evrov.

"Vrednost nemogoče določiti"

"Praktično nemogoče je določiti vrednost kamnu, ki smo ga odkrili zdaj. Je pa odvisna od barve, čistosti, reza in brušenja," je za Bloomberg povedal Edward Sterck iz londonske analitske hiše BMO Capital Markets.

Foto: Žurnal24 krona Rekord sicer drži 3.106 karatni kamen, ki so ga blizu Pretorie v Južni Afriki našli leta 1905. Poimenovali soga Cullinan, ga dali britanskemu kralju Edvardu VII in ga razrezali v devet večjih in 96 manjših kamnov.

Enega od njih, težkega 317,4 karatov so vgradili v britansko kraljevo krono. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Če bi bilo to tako preprosto bi to vsi počel. <br />Na "forumu" kot ti teli strani praviš sem vsega …

  • 14:00 24. November 2015.

    Ti, ki si toliko na forumu bi ga najverjetneje že našel, če bi delal karkoli bolj koristnega, naprimer iskal takšne …

  • Na kateri globini so ga pa našli? Seveda se da tudi take kamne najdt sam je treba verjetno zelo globoko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.