NE! referendumu za baskovsko neodvisnost

Foto: Žurnal24 Jose Luis Rodriguez Zapatero (levo) in Juan Jose Ibarretxe na pogovorih o morebi
Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je zavrnil predlog baskovske vlade o razpisu referenduma, na katerem bi prebivalci te pokrajine oktobra 2008 odločali o njeni prihodnosti.
Oglej si celoten članek

"Omenjeni predlog ne bo upoštevan niti odobren, kaj šele da bi ga izvedli," je po pogovorih z baskovskim premierjem Juanom Josejem Ibarretxejem dejal Zapatero in dodal: "Referendume mora vedno odobriti država prek vlade, v nekaterih primerih pa tudi prek domov parlamenta. Taka so pravila in to je jasno kot beli dan." Zapatero je ob tem znova poudaril, da se lahko Španija in Baskija o avtonomiji pogovarjata le v okvirih, ki jih dopušča ustava.

Po drugi strani je Ibarretxe vztrajal, da je zastavljeni načrt edina možna pot, ki je "legitimna in demokratična". Tudi če se španska vlada ne bo strinjala s predlogom, bo baskovski parlament zaprosil, naj referendum odobri vsaj do oktobra 2008, medtem ko bi drugi referendum sledil leta 2010, je še dejal.

Ibarretxe je septembra predstavil načrt, ki predvideva izvedbo dveh referendumov v Baskiji do leta 2010, na katerih naj bi Baski imeli priložnost sami odločiti o svoji prihodnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.