Nekateri deli Hrvaške še vedno pod vodo

Foto: Profimedia poplave - fotografija je simbolična
poplave - fotografija je simbolična
Ljudi so morali evakuirati s čolni.
Oglej si celoten članek

Hrvaško je včeraj zajelo obilno deževje in povzročilo poplave na severu Dalmacije. Mesti Obrovac in Gračac v zadrski županiji sta bili včeraj zaradi poplavljanja rek pod vodo, gorski reševalci pa so nekatere prebivalce morali evakuirati s čolni. Razmere so se danes začele umirjati.

Na območju mesta Obrovac se je reka Zrmanja prelila prek zaščitne ograde. V občini Gračac pa je bregove prestopila reka Otuča, zaradi česar so gasilci morali evakuirati ogrožene prebivalce, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije.

Pomagajo tudi gorski reševalci

Razmere na območju so se danes umirile, gasilci pa izčrpavajo vodo iz poplavljenih zgradb. "Reka Otuča se je vrnila v svojo strugo. Gasilci ter pripadniki gorske reševalne službe in Rdečega križa izčrpavajo vodo in pomagajo prebivalcem," so davi sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Napovedali so, da bodo naravno nesrečo razglasili, če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo.

Gladina reke Zrmanja v Obrovcu po drugi strani še vedno narašča in je presegla najvišjo raven v zgodovini, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Dodali so, da je v Obrovcu poplavljeno staro mestno jedro, pritličje občinske zgradbe in posamezni poslovni prostori. Stanovanjskih stavb zaenkrat ni poplavilo.

Težave še pričakujejo

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je bilo včeraj na območju zadrske županije za ves promet zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Posamezne ceste so zaprte tudi danes.

Zaradi nenehnih padavin narašča tudi reka Sava v hrvaški prestolnici. Direktor Vodnogospodarskega odseka za zgornjo Savo Tomislav Suton je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v nedeljo ocenil, da bi Sava v Zagrebu lahko prestopila bregove v sredo in poplavila območje nasipa, a ne prebivalcem mesta ne bo povzročila večjih težav.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.