Nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Stjepanu Mesiću ukinjajo urad

Foto: razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global
Foto: razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global
Hrvaška vlada je danes v imenu varčevanja nekdanjemu hrvaškemu predsedniku ukinila urad, osebnega voznika in uporabo državnega avtomobila.
Oglej si celoten članek

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić, predsednik med letoma 2000 in 2010, bo s 1. junijem ostal brez pisarne, osebnega voznika in uporabe službenega avtomobila, še naprej pa bo upravičen do varovanja. Za razliko od preostalih nekdanjih hrvaških predsednikov države, ki bodo posebnih pravic deležni le pet let, Mesićeve ugodnosti časovno niso bile omenjene.

Kot poroča hrvaška nacionalna televizija, je nova vlada ukrep sprejela v luči varčevanja in "gospodarskih razmer na Hrvaškem". Na ta račun pa naj bi leto privarčevali okoli 600 tisoč kun oziroma nekaj več kot 80 tisoč evrov.

Demagogija?

Na vprašanje hrvaškega novinarja, ali ni zmanjševanje sredstev pri Mesičevem uradu ne pa tudi pri financiranju političnih strank demagoško, je finančni minister Zdravko Marić odvrnil, da ni tako: "Nekatere stvari, ki smo jih povedali ob predstavitvi proračuna, bo potrebno upoštevati. Mislim, da moramo ravnati v skladu z možnostmi in v okviru proračunskega okvirja. S tem predlogom ravnamo tako."

Da gre za čisto demagogijo, je v ostrem odzivu navedel tudi Mesić, ki vztraja, da hrvaška vlada "brezsramno laže" o sredstvih, ki so na voljo njegovemu uradu. Izpostavlja pa tudi, da je skrajno nenavadno, da sprejemajo retroaktivni zakon, kar je v ostalih državah nesprejemljivo.

Bivši predsednik je nedavno ocenil, da je zapiranje urada posledica njegovih stališč, ki so v nasprotju s politiko desne vlade. "Urad lahko zaprejo, a mene s tem ne bodo odstranili," je dejal Mesić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:52 14. April 2016.

    Kaj ko bi kakšno novico o Uradih naših bivših? Nikjer se nič ne govori, ampak kolikor se spomnim, vsakemu od …

  • Joj ubogi revež bo moral iz paname nekaj drobiža spravt nazaj na Hrvaško da bo lahk razkošno živel. Ubogi revež.

  • mp5
    21:06 13. April 2016.

    izRODEk kaj bluziš, tip ma 82 let in 6 let je že od tega kar je zaključil s predsedovanjem. A …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.