Nekdanji predsednik v ječo

Foto: Žurnal24 Nekdanji predsednik z ženo Luiso Ejercito in sinom Josejem Ejercitom Estrado.
Nekdanjega filipinskega predsednika Josepha Estrado je sodišče obsodilo na dosmrtno ječo, saj naj bi si s korupcijo prisvojil več milijonov dolarjev.
Oglej si celoten članek

Nekdanji filipinski predsednik in filmski zvezdnik Joseph Estrada je bil zaradi korupcije obsojen na dosmrtno ječo. Estrada naj bi si z davčnimi utajami in prejemanjem podkupnin prisvojil več milijonov dolarjev. Posebno protikorupcijsko sodišče je zaseglo 87 milijonov dolarjev z njegovih bančnih računov, ki so bili med sojenjem zamrznjeni. Estradovi odvetniki so takoj napovedali pritožbo.

Pred sodiščem se je zbralo na stotine privržencev odstavljenega predsednika, ki ostaja priljubljen med revnim prebivalstvom.

Sedemdesetletni Estrada je ves čas trdil, da gre za politično motiviran proces. Po njegovih besedah je bilo sodišče ustanovljeno samo zato, da ga obsodi.

Proces proti Estradi je pustil temen madež na filipinski politiki. Nekdanjega zvezdnika akcijskih filmov so leta 2001 odstavili s predsedniškega položaja, kar je sprožilo množične proteste in nasilje. Estrada je svojo naslednico Glorio Arroyo, Rimskokatoliško cerkev in gospodarske elite obtožil, da so zaradi njegovega populističnega programa proti njemu skovali zaroto. Dejal je, da je dvakrat zavrnil ponudbo predsednice Arroyove, naj si opere ime tako, da prostovoljno odide tujino.

Vlada predsednice Arroyo je pozdravila obsodbo Estrade in sporočila, da je vladavina prava prevladala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.