Nemcem majhen dolg pomembnejši od nižanja davkov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Večini Nemcev se zdi pomembnejše zmanjšanje zadolženosti države kot pa s strani vlade obljubljeno znižanje davkov.
Oglej si celoten članek

To je pokazala danes objavljena raziskava javnega mnenja raziskovalne hiše Infratest-Dimap. Obljubljeno znižanje davkov sicer dejansko pričakuje le 36 odstotkov vprašanih.

Na vprašanje, ali se jim bolj pomembno zdi znižanje davkov ali zmanjšanje novega zadolževanja države, se je 70 odstotkov sodelujočih v raziskavi zavzelo za varčevalne ukrepe. Nižjim davkom je bilo bolj naklonjenih 24 odstotkov vprašanih.

Menijo, da nižji davki niso upravičeni

Kar 49 odstotkov vprašanih je ob tem menilo, da napovedano znižanje davkov ni upravičeno glede na stanje nemških javnih financ, medtem ko jih je 48 odstotkov znižanje načeloma podprlo. Le 36 odstotkov vprašanih pa meni, da bo vlada kanclerke Angele Merkel v prihodnjih dveh letih dejansko uresničila napovedi znižanja davkov. Vladni obljubi jih ne verjame 62 odstotkov.

Tudi če bi oblasti davke dejansko znižale, le dva odstotka sodelujočih v raziskavi menita, da bi to predstavljajo občutno olajšanje za njihovo gospodinjstvo. Na rahlo olajšanje računa 52 odstotkov, 45 odstotkov pa meni, da jim nižji davki ne bi nič pomagali.

Nemčija naj bi po napovedi Merklove leta 2013 znižala davke in prispevke za socialno zavarovanje. Razprava o tem, katere davke in prispevke bodo znižali in za koliko, bo sicer predvidoma stekla jeseni. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 1005 ljudi, ki so koaliciji Merklove izrazili zgolj 37-odstotno podporo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:33 9. Julij 2011.

    en narod en folk...ja nekaj takega je račun na koncu te pojedine(demokracije).

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.