Nemci jedli jajca bolnih kokoši

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Nemčiji je po aferi s konjskim mesom izbruhnil še en živilski škandal. Kot poroča Bild, so kupci, ki so verjeli, da so jedli ekološka jajca, v resnici jedli jajca bolnih kokoši, ki so jih hranili z neprimerno hrano.
Oglej si celoten članek

Nemške oblasti so uvedle preiskavo na perutninskih farmah v osmih zveznih deželah, ki naj bi prodajala jajca kot organska ali iz proste reje, čeprav naj bi bila dejansko iz baterijske reje. V Nemčiji so lahko jajca označena z "bio" ali organsko in iz proste reje, če imajo kokoši dovolj prostora za gibanje, njihova krma pa ne vsebuje antibiotikov, kemikalij in gensko spremenjenih organizmov.

Na fotografijah, ki so jih pridobile organizacije za zaščito živali, v ponedeljek pa so jih objavili nemški mediji, je videti kokoši, natlačene v kovinskih kletkah, pri čemer številnim manjka perje ali pa so polne ran.

Oblasti preiskujejo približno 150 farm na Spodnjem Saškem in še okoli 50 v drugih zveznih deželah pa tudi v Belgiji in na Nizozemskem, ki naj bi prodale na milijone domnevno organskih jajc.

"Če so obtožbe resnične, gre za obsežno prevaro - prevaro potrošnikov in poštenih organskih kmetovalcev v Nemčiji," je izjavila ministrica za potrošnike Ilse Aigner.

"Bio" in organski proizvodi zavzemajo precejšen del nemškega trga, čeprav so običajno nekoliko dražji, saj številne potrošnike skrbi za varnost hrane in dobrobit živali.

Politiki in potrošniki sedaj zahtevajo poimenski seznam vseh prevarantov. Če bodo spoznani za krive, kmetovalcem gori do pol leta zapora.

V Južnoafriški republiki v govejih izdelkih našli tudi druge sestavine

Medtem ko Evropo pretresa škandal s konjskim mesom, so znanstveniki v Južnoafriški republiki ugotovili, da je tudi v njihovih mesnih izdelkih, ki naj bi bili goveji, še kaj drugega. Kar dve tretjini vseh mesnih izdelkov naj bi vsebovalo sestavine, ki na etiketah niso jasno navedene.

Analiza DNK, ki so jo opravili raziskovalci z univerze Stellenbosch blizu mesta Cape Town, je pokazala, da je kar 68 odstotkov od 139 testiranih govejih mesnih izdelkov, vsebovalo tudi druge sestavine.

Najpogostejši nadomestek sta bila piščančje meso in svinjina, odkrili pa so tudi kozje meso ter meso osla in bivola.

"Naša študija potrjuje, da je nepopolno označevanje mesnih izdelkov v Južni Afriki pogosto in ne krši samo standardov označevanja hrane, ampak ima tudi gospodarske, verske, etične in zdravstvene posledice," je dejal eden izmed raziskovalcev.

Skupina znanstvenikov, ki je opravila raziskavo, je že pozvala k sankcijam proti proizvajalcem, ki napačno označujejo svoje izdelke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:43 26. Februar 2013.

    V Nemčiji vsaj izbruhne afera. Pri nas bi vse utuškal.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.