Nemčija zvišala minimalno urno postavko. Toliko bo znašala.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Do spremembe bo dokončno prišlo prišlo z oktobrom.
Oglej si celoten članek

Nemški bundestag je danes sprejel zakonodajo, s katero se bo minimalna urna postavka v Nemčiji z oktobrom dvignila na 12 evrov. Dvig minimalne postavke so podprli poslanci levosredinske koalicije, torej socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni, ter poslanci Levice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poslanci konservativne CDU in skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) so se glasovanja vzdržali.

Dvig v dveh korakih 

Trenutno je minimalna plača v državi postavljena pri 9,82 evra na uro. Na podlagi danes sprejetega zakona se bo minimalna urna postavka dvignila v dveh korakih. S 1. julijem se bo sprva zvišala na 10,45 evra, s 1. oktobrom pa nato na 12 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem navaja, da je nemški kancler Olaf Scholz z dvigom minimalne plače izpolnil eno izmed svojih ključnih predvolilnih obljub.

Razlog v visoki trenutni inflaciji 

Minister za delo Hubertus Heil je dejal, da bodo od povišanja minimalne plače imele koristi predvsem ženske in prebivalci vzhodne Nemčije. Višje plačilo bo po poročanju AFP prejemalo 6,2 milijona ljudi.

Številni govorniki v razpravi so po poročanju dpa kot razlog za nujnost minimalne plače navedli trenutno visoko inflacijo.

Dvig deležen tudi kritik

Kljub temu je bil dvig minimalne urne postavke deležen tudi nekaterih kritik. V opoziciji so poudarjali, da minimalna plača ne bo zaščitila ljudi pred nadaljnjo rastjo cen in da obstajajo drugi načini za povečanje kupne moči in ohranjanje konkurenčnosti nemškega gospodarstva.

Po poročanju AFP pa so se proti dvigu minimalne plače izrekli tudi nekateri strokovnjaki, ki se bojijo, da bo to še povečalo pritiske na plače in dvig cen v času, ko je inflacija že tako nenavadno visoka.

Nemčija sicer sodi med države EU z eno od najvišjih minimalnih plač. Trenutna minimalna plača 9,82 evra na uro v primeru zaposlitve za polni delovnik znaša 1621 evrov bruto na mesec. Višjo minimalno plačo imajo Luksemburg (2257 evrov), Irska (1775 evrov), Nizozemska (1725 evrov) in Belgija (1658 evrov).

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 02:28 4. Junij 2022.

    No vsakič ko se pri nas poviša minimalna plača vsi menagerji tulijo kako bodo zaradi tega propadli, delavci ostali brez …

  • 23:30 3. Junij 2022.

    pr nas pa vsi v luft skočjo, če bi se dvignila na 7 evrov/neto/uro, ker pol šefom zmanjkal za dopuste, …

  • 20:39 3. Junij 2022.

    pri nas pa imajo študenti za študentrsko delo 6,21€/uro. pa sem mislil kako imajo nemci bogate plače.. dam predlog naši …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.