Nemška CDU izbrala med bolj skrajnim in sredinskim voditeljem

Foto: Epa
Foto: Epa
Vodilna nemška stranka je dobila novega predsednika, ki so ga delegati izvolili po dveh krogih glasovanja.
Oglej si celoten članek

Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je bil v drugem krogu glasovanja izbran za novega predsednika CDU, poroča STA. Lachet, ki velja za bolj zmernega krščanskega demokrata in s tem tudi najbližje politiki dolgoletne kanclerke ter nekdanje predsednice stranke Angele Merkel, je premagal odvetnika Friedricha Merza, ki je veljal za favorita desnega pola v stranki. 

Že po prvem krogu je iz glasovanja izpadel tretji kandidat, nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen. Očitno so delegati, ki so glasovali zanj, v drugem krogu večinsko podprli zmernejšega Lascheta. Stranka, ki je že desetletja vodilna politična sila v Nemčiji, je s tem dala navzven jasen signal, da namerava ostati sredinsko pozicionirana tudi v bodoče.

CDU ima izredno pomembno vlogo tudi v Evropski ljudski stranki, del katere sta med drugim tudi slovenski stranki SDS in NSi. Novo vodstvo CDU bo tako tudi ostalim strankam dalo jasen signal, kako namerava delovati v prihodnje in kakšen bo njen odnos do vse zaostrovanja desne retorike v nekaterih državah.

CDU kot staromodna ženska ali prenovljena sila

Pred prvim krogom glasovanja so vsi trije kandidati nagovorili 1001 delegata.

Lachet je v govoru CDU pozval, naj se zoperstavi nadaljnjim delitvam v državi. "Spregovoriti moramo odkrito, vendar ne polarizirati," je dejal 59-letni ministrski predsednik nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. "Zmagamo lahko le, če se postavimo v sredino," je še dejal Laschet, poroča dpa.

Merz je v govoru zavrnil vse pomisleke, da ni v koraku s sodobno Nemčijo. "Slišim in berem, ne v naši stranki, da imam podobo staromodne ženske. Če bi res bilo tako, bi mi otroci doma že zdavnaj pokazali rumeni karton in soproga se ne bi poročila z mano pred 40 leti," je dejal 65-letni odvetnik, ki uživa podporo desnega krila CDU.

Prav tako je znova izključil sodelovanje s skrajno desno Alternativo za Nemčijo in poudaril, da bi morala CDU v prihodnje okrepiti svojo digitalno strategijo. Nemčija je po njegovih besedah zelo inovativna država in pri tem izpostavil razvoj cepiva proti covidu-19 v Nemčiji.

Röttgen je strankarske kolege pozval, naj se osredinijo na prenovo države in stranke. "Dejansko gre v resnici za eno stvar: usposobljenost za prihodnost," je dejal 55-letni Röttgen. "Vedno moramo biti stranka za ljudi in sredinska stranka. Stranke, ki so v sredini političnega življenja, se morajo vedno prenavljati," je dejal nekdanji okoljski minister.

Foto: Epa CDU

Tudi novi nemški kancler?

Dosedanja predsednica nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, ki se je položaju predčasno odpovedala pred skoraj letom dni, je v petek ob začetku kongresa pozvala k enotnosti stranke po izvolitvi novega predsednika. Izbor novega predsednika stranke so zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili, nato pa so se sprijaznili z razmerami in priredili digitalni kongres.

Z izborom novega predsednika CDU se v Nemčiji začenja super volilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.

Takrat bo znano, ali bo novi predsednik CDU postal tudi kancler Nemčije, saj se Angela Merkel z letošnjim letom umika iz te funkcije. V povezavi s to funkcijo se sicer v zadnjem času vse pogosteje omenja bavarskega premierja in vodjo sestrske stranke CSU Markusa Söderja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.