Nemška vlada aktivirala izredni načrt

Foto: Epa
Foto: Epa
Večja stopnja pripravljenosti.
Oglej si celoten članek

Nemška vlada je danes povečala stopnjo pripravljenosti v okviru izrednega načrta za zagotavljanje oskrbe s plinom, saj se boji, da bo Rusija državam Zahoda v aprilu prekinila dobavo plina, če ga te ne bodo pripravljene plačevati v rubljih. Nemški gospodarski minister Robert Habeck je sicer potrdil, da Nemčija plina v rubljih ne bo plačevala.

"Znotraj ministrstva bomo ustanovili krizno skupino," je po srečanju skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7, ki so zavrnile rusko zahtevo po plačevanju plina v rubljih, dejal Habeck.

Nemško gospodarsko ministrstvo je, kot je navedla francoska tiskovna agencija AFP, pojasnilo, da je prvi od treh korakov znotraj vladnega načrta preventivne narave in namenjen zagotovitvi zalog, medtem ko bi se šele pri tretjem koraku vlada vmešala s posegom v stanje na trgu. Pri tem bi vlada razdeljevala omejene zaloge plina, pri čemer bi energent prioritetno namenjala domovom in bolnišnicam.

Pozval k omejitvi porabe

Habeck je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da trenutne zaloge znašajo okoli 25 odstotkov zmogljivosti skladišč. Dodal je, da bi ustavitev dobave ruskega plina imela resne posledice, čeprav bi zaloge še naprej tekle po omrežju.

"Smo v položaju, kjer vsaka prihranjena kilovatna ura pomaga," je poudaril Habeck ter zasebne porabnike in podjetja pozval, naj kar se da omejijo porabo energije.

Kremelj je v torek jasno sporočil, da se ne namerava ukvarjati z dobrodelnostjo in brezplačno zagotavljati plina Evropi, če države članice EU zanj ne bodo želele plačevati v rubljih, kot je pretekli teden napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Odgovorni v Rusiji za prehod na plačila v ruski valuti mu morajo o za to potrebnih ukrepih poročati do četrtka.

Skupina G7 je sicer sporočila, da je ta ruska zahteva nesprejemljiva in tudi Habeck je danes znova poudaril, da gre pri tem za kršitev pogodbe, na kar ne bodo pristali.

Nemčija tozadevno močno odvisna od Rusije

Nemčija je sicer močno odvisna od ruske energije, pred vojno je bilo 55 odstotkov zalog plina dostavljenih po plinovodih iz Rusije. Po izbruhu vojne pa je Nemčija sprejela načrt o zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina, pri čemer bi izvajala politiko raznolikosti dobave in več investirala v obnovljive vire energije.

Se pa Nemčija do zdaj še ni popolnoma odpovedala ruskim dobavam energentov. Pretekli teden je namreč tudi nemški kancler Olaf Scholz opozoril, da bi prekinitev oskrbe z ruskimi energenti z danes na jutri tako Nemčijo kot celo Evropo pahnila v recesijo.

Nad Orbana ''Poceni ruska nafta je Madžarski bolj pomembna od ukrajinske krvi''

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:33 31. Marec 2022.

    Če bi men nek politik ali premier rekel manj jej bi ga tako prefukal, da ne bi vedel zase.

  • 17:20 30. Marec 2022.

    Nemci so itak največji osli v EU!

  • 13:11 30. Marec 2022.

    Licemerski rezimi, ki so se proslavili z grozodejstvi na racun nad bacila, uvajajo sankcije proti lastnim ljudem. Samo poimenujejo jih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.