Nesrečo skrivali štiri mesece

Foto: Žurnal24 V krogu 50 metrov so se predvsem na strehi elektrarne nalagali radioaktivni odpa
V španski jedrski elektrarni Asco I pri Tarragoni na severozahodu Španije je prišlo do izpusta radioaktivnih snovi. Zdravniki so pregledali že 580 zaposlenih.
Oglej si celoten članek

V španski jedrski elektrarni Asco I se je novembra lani zgodila nesreča, ki so jo na začetku označili za "nepomembno", zanjo pa so ustrezni organi izvedeli šele marca letos. Lastnik elektrarne Energetski koncern Endesa je nadzorno službo in Svet za jedrsko varnost (CSN) o nesreči obvestil prepozno. Med čiščenjem cevi je prišlo do izpusta radioaktivno kontaminirane pare skozi klimatsko napravo. CSN je Endeso "obtožil neprimernega nadzora radioaktivnih snovi" in "prenosa nepopolnih in napačnih informacij".

Zaradi kar stokrat višje stopnje radioaktivnosti so doslej na zdravniški pregled poslali 580 zaposlenih, ki pa za zdaj nimajo zdravstvenih težav. Predstavnik CSN Manuel Rodriguez pa je dejal: "Nevarnosti za okolje ni." Medtem pa Greenpeace že zahteva zaustavitev jedrske elektrarne.

Nesreča v jedrski elektrarni Asco I pa ni prva na španskih tleh. Pred tremi leti se je pokvaril hladilni sistem jedrske elektrarne Vandello, a sta jo lastnika Endesa in Iberdrola pustila delovati še pol leta. Oba lastnika je špansko ministrstvo za industrijo kaznovalo z denarno kaznijo v višini 1,6 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.