Neupravičeno zbirajo prispevke za pomoč odvisnikom

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Policisti so sporočili, da v Kranju neznana oseba pobira prostovoljne prispevke in se predstavlja za zaposlenega v društvu za pomoč odvisnikom.
Oglej si celoten članek

Neznanca sicer še niso izsledili, vendar preverjajo, ali je prispevke zbiral v skladu z zakonom in iz upravičenih razlogov. Na Policijski upravi Kranj svetujejo, naj ljudje ne nasedajo prevarantom.

Kot so sporočili, so policisti po prejetem klicu ob 13. uri začeli s preverjanjem, ali je neznanec prostovoljne prispevke zbiral v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru ter iz upravičenih razlogov. Te prispevke namreč lahko zbirajo le tiste nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče. Tiste, ki ravnajo v nasprotju s tem, lahko kaznujejo s 104 evri kazni.

Vprašajte za odločbo upravne enote

Vsak, ki pobira prispevke, mora imeti veljavno odločbo pristojne upravne enote, s katero mu je dovoljeno pobiranje prostovoljnih prispevkov v denarju in materialu pri podjetnikih, posameznikih in pri gospodarskih družbah. Poleg tega mora imeti še pisno pooblastilo za nabiranje prostovoljnih prispevkov. Izročen prostovoljni prispevek je treba evidentirati v nabiralni poli, ki mora vsebovati žig društva, podpis zakonitega zastopnika društva ter mora biti overjena pri pristojni upravni enoti.

V primeru, da ljudje prepoznajo prevaro, naj o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113 oziroma na anonimni telefon 080 1200, prispevka pa naj ne izročijo, so še zapisali na PU Kranj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.