Nevarna bakterija že na Balkanu?

Foto: Žurnal24 V britanskih bolnišnicah imajo vse več primerov sicer vsakdanjih bakterij, ki so
Črnogorski in belgijski mediji poročajo, da se je Črnogorec, ki je v Belgiji preživel okužbo z odporno bakterijo, z njo okužil v Črni gori.
Oglej si celoten članek

Predstavnik univerze v belgijskem Loevenu je zatrdil, da se je moški črnogorskega porekla z bakterijo NDM-1 po vsej verjetnosti okužil med letovanjem v Črni gori. Med dopustom naj bi bil moški udeležen v hudi prometni nesreči, nakar se je tri tedne zdravil na intenzivni negi v tamkajšnji bolnišnici. Po okrevanju je bil premeščen v Belgijo, kjer so tudi odkrili okužbo z nevarno bakterijo.

"Glavni žarišči bakterije sta sicer Indija in Pakistan. V Evropi smo jo zasledili v Veliki Britaniji, tako da je okužba v Črni gori za nas veliko presenečenje,“ je dejal profesor z omenjene univerze in dodal, da se bakterija običajno pojavi pri hospitaliziranih osebah, nameščenih v bolnišnicah, kjer so slabše higienske razmere.

Prva žrtev prav v Belgiji
V petek je bakterija, ki je zaradi prisotnosti encima New Delhi metallo-β-lactamase 1 (NDM-1) odporna tudi na najmočnejše antibiotike, v Belgiji terjala prvo smrtno žrtev. Moškega so poskušali rešiti z vsemi možnimi terapijami, vendar je v nekaj dneh umrl zaradi zastrupitve krvi, tako imenovane sepse.

Izogibanje posegom v Indiji in Pakistanu
Bakterije s tem encimom so sicer najpogostejše v Indiji in Pakistanu, v Evropo pa so se razširile predvsem z ljudmi, ki so se v Indijo in Pakistan odpravili na lepotne operacije ali presaditve organov. Britanski mediji so pred nekaj dnevi poročali o okužbah 37 Britancev, ki so bili v zadnji mesecih zdravljeni ali operirani v kateri od bolnišnic južne Azije.

IVZ svetuje previdnost pri odločanju za zdravstvene posege v Pakistanu in Indiji, za turiste, ki se namenjajo v omenjeni državi, pa ne vidijo večje nevarnosti, vsekakor pa svetujejo ustrezno skrb za higieno in previdnost pri uživanju surove hrane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.