Neverjeten preobrat pri Brexitu

Foto: Profimedia britanski parlament Theresa May
Mayeva poslancem obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu, če bodo podprli dogovor z Brusljem
Oglej si celoten članek

Britanska premierka Theresa May je danes poslancem dejala, da imajo "zadnjo priložnost" za brexit in jim predstavila "novi sporazum" o brexitu. Poslancem je obljubila glasovanje o novem referendumu, če bodo v zameno podprli dogovor z Brusljem o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije, poroča na spletni strani britanski BBC.

Mayeva v novem sporazumu poslancem med drugim obljublja nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo kot tudi carinski kompromis. Če bodo poslanci to zavrnili, bo izhod otoka iz povezave z dogovorom "mrtev", brexit pa bi lahko bil zaustavljen, je posvarila.

Po napovedih naj bi Mayeva v začetku junija v parlament poslala osnutek britanskega zakona o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Gre za zakon, ki je potreben, da se dogovor o brexitu prenese v britansko zakonodajo.

Če bo zakon sprejet, bodo lahko poslanci glasovali o tem, ali se razpiše še en referendum o izstopu Velike Britanije iz EU. 

Mayeva še enemu referendumu nasprotuje, a je popustila, da bi v parlamentu dobila večino za dogovor o izstopu. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:11 22. Maj 2019.

    Baba je žaba 🐸 !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.