Neverjetna gneča sredi Zagreba

Foto: Žurnal24 Gneča v Zagrebu Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Gneča v Zagrebu Foto: Žurnal24 Gneča v Zagrebu
Neverjetna gneča sredi Zagreba, več deset tisoč romarjev se je želelo pokloniti relikvijam svetega Leopolda Bogdana Mandića.
Oglej si celoten članek

Na tisoče vernikov je danes v Zagrebu stalo v dolgi vrsti, da bi se lahko poklonili pred sarkofagom svetega Leopolda Bogdana Mandića, ki so ga včeraj okoli 17. ure prepeljali iz Padove. Še nocoj bodo sarkofag prepeljali v zagrebško župnijo Dubrova, kjer stoji cerkev poimenovana po svetniku. Tako v Zagrebu kot v Dubrovi bo potekalo več slovestnosti, ki jih bodo vodili najvišji predstavniki hrvaške cerkve. 

Duhovnik Leopold Mandić se je rodil v Hercegnovem pri Boki Kotorski in je prihajal iz stare bosanske plemiške katoliške družine. Ko se je Leopold s 16 leti prijavil v semenišče, so ga kapucini poslali v Videm. S 24 leti je bil v Benetkah posvečen v duhovnika.

Od leta 1897 do 1900 je bil predstojnik kapucinskega samostana v Zadru, 1905. in leto pozneje vikar v Kopru. Od leta 1909 do 1942 je bil spovednik v Padovi.

Nestrohnjeno truplo so prenesli v kapucinsko cerkev leta 1963. Papež Pavel VI. ga je leta 1976 razglasil za blaženega, Janez Pavel II. pa 16. oktobra 1983 za svetnika.

Relikvije svetnika nato tudi v Slovenijo

Nestrohnjeno truplo svetnika bodo 18. aprila bodo iz Zagreba pripeljali tudi v Ljubljano, in sicer v župnijsko cerkev Ljubljana – Štepanja vas. Ob 11.30 bo tam slovesno mašo vodil vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL sv. Leopold Mandić

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:29 15. April 2016.

    Men delujejo teli dudeki mal fukjeno,ker v glavo zdrav človk,bi hotu en kup ur stat zato,da vid en kup kosti …

  • 00:09 15. April 2016.

    DUBRAVA, DUBRAVA se reče in tam živijo vrčinom romiči, tko da se ve

  • 22:06 14. April 2016.

    WTF

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.