Neverjetna odkritja glede virusa na letalih

Koliko resna je verjetnost, da se potniki okužijo?
Oglej si celoten članek

Sedeti stisnjen med nepoznanimi ljudmi na letalu se gotovo zdi rizično početje v času pandemije. Vendar, možnosti, da se človek okuži med letom, so nizke, poroča CNN. 

Gre za mnenje nekaterih strokovnjakov, ki so preučili sicer za zdaj še majhno število dokumentiranih primerov prenosov virusa med letom, a na podlagi slednjih se zdi, da so verjetnosti okužbe na letalih zelo nizke. 

V enem izmed dokumentiranih primerov, gre za let iz ZDA do Tajvana 31. marca, je 12 potnikov potovalo okuženih oziroma je kazalo simptome, se je izkazalo po opravljenem potovanju. Po pridobljeni informaciji so testirali tudi ostale - na krovu je bilo 328 potnikov in članov posadke - in vsi so bili negativni. 

Po drugi strani CNN navaja tudi primer leta iz Velike Britanije do Vietnama 2. marca, ko je eden izmed potnikov virus prenesel na 14 drugih. Za zdaj je to edini poznani primer večkratnega prenosa novega koronavirusa na letalu. 

Ena izmed možnih razlag za, kot se zdi, majhno verjetnost prenosa novega koronavirusa na letalu, je dejstvo, da se zrak v sodobnih letalih s svežim menja vsake dve do tri minute, filtri pa zaustavijo 99,99 odstotka delcev. 

Poleg tega, med leti so uvedeni novi protokoli, kot je obvezna uporaba mask, pogostejše čiščenje letal, merjenje telesne temperature in omejeno gibanje med letom, sklenejo na CNN-u.

Covid-19 Prenovljen seznam zelenih, rumenih in rdečih držav

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:00 21. Avgust 2020.

    Ahhhh, tale virus je izbirčen :) Bere novice, potem pa preseneti hahaha

  • 13:45 21. Avgust 2020.

    vertikalna klima in filtri za klimatski napravi. nobena čarolija. sam 95% prostorov v sloveniji partih nima klime oz. nima vertikalne …

  • 12:10 21. Avgust 2020.

    ne verjet cnn...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.