Ni videl čeri, ker ni imel očal

Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie Foto: Reuters Sojenje proti kapitanu Concordie
Nove podrobnosti večera nesreče Costa Concordie: kapitan bil brez očal, zato ni videl na radar.
Oglej si celoten članek

"Tisti večer je Schettino pustil očala v kabini in večkrat prosil Anbrosia, naj pogleda na radar in preveri pot," je za Reuters dejal odvetnik soobtoženega prvega oficirja Cira Ambrosia.

Danes se je začelo sojenje kapitanu križarke Coste Concordie Francescu Schettinu, ki je obtožen, da je zakrivil nesrečo ladje. Ta je nasedla ob obali toskanski obali 13. januarja, umrlo je 25 oseb, sedem trupel še vedno niso našli.

Nihče od obtoženih se ni prikazal

Današnjega zaslišanja, ki so ga zaradi velikega zanimanja potnikov ladje, svojcev žrtev in medijev, pripravili kar v gledališču se ni udeležil niti kapitan, niti osem soobtoženih.

Odvetnik Schettina, ki je obtožen večkratnega uboja iz malomarnosti in pobega s potapljajoče se ladje, je namreč izrazil zaskrbljenost za varnost svojega klienta, ki se nahaja v hišnem priporu v domačem kraju v bližini Neaplja.

Schettino trdi, da čer, ob katero je zadel, ni bila vrisana. Priznal je sicer, da je zaplul preblizu obale, a v isti sapi krivdo za to zvrnil na svojega delodajalca, ki da naj bi to zahteval od kapitanov.

Dokazni material proti kapitanu

Na današnji predhodni obravnavi naj bi državni tožilci predložili dokazni material proti kapitanu. "Hočemo predložiti celotno dokazno gradivo o dogodkih na poveljniškem mostu pred in po tem, ko je ladja nasedla," je dejal odvetnik Francesco Verusio.

Obenem naj bi imenovali tudi strokovnjaka, ki bi bil odgovoren za analizo podatkov črne skrinjice s ponesrečene ladje. Po navedbah Verusia bi strokovnjaki lahko za analizo podatkov črne skrinjice potrebovali tudi do tri mesece. Obenem je dejal, da bodo na današnji celodnevni obravnavi prevladovale "proceduralne bitke".

Preživeli zahtevajo kazni

Več sto preživelih je medtem zahtevalo visoke kazni za kapitana, ki mu v primeru obsodbe grozi 15 let zaporne kazni za vsako smrtno žrtev. V nesreči je umrlo 25 ljudi, sedem pa jih še pogrešajo.

Za sam brodolom je sicer predvidena kazen deset let zapora, dodatna zaporna kazen pa Schettinu grozi, ker je z ladje zbežal več ur pred potniki.

"Pričakujem zgledno kazen. Kapitan je odgovoren za našo nesrečo in mora za to plačati. Tu smo tudi v imenu žrtev nesreče," je dejal eden od preživelih ob začetku zaslišanja.

"Opazoval sem Schettina, ko je zapuščal ladjo"

"Opazoval sem Schettina in štiri druge člane posadke, ko so zapuščali ladjo. Veliko časa je preteklo, preden smo zaslišali alarm. Veliko ljudi bi lahko rešili, če bi ravnali drugače. Na srečo nisem storil tistega, kar nam je svetovala posadka, in sicer, naj se vrnem v kabino. Tako sem se lahko rešil," je medtem dejal odvetnik iz Sicilije.

Obravnave se je udeležil tudi odvetnik družbe Costa Crociere Marco De Luca, ki je dejal, da "družba preživlja težke čase, vse pa bodo naredili, da se oddolžijo potnikom".

Okoli 50 francoskih potnikov namerava medtem skupinsko obtožnico vložiti v ZDA. Po njihovem mnenju naj bi tako prejeli veliko višjo odškodnino italijanske ladijske družbe Costa Crociere, ki je podružnica ameriške družbe Carnival.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:54 3. Marec 2012.

    to kot pišejo toliko kazni to je otročje ker se ve koliko človek živi

  • 19:27 3. Marec 2012.

    ja prav maš. Ven prenatrpan zapor v nekem bangladešu z še drugimi 10 prepotrebnimi črncami z hektorskimi t....:):)

  • dd
    11:03 3. Marec 2012.

    Hišni pripor. To je toliko kot nič.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.