Nihče ne dvomi v uspeh

Foto: Žurnal24 Svoj glas je oddalo več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev. (Foto: Reuters)
V južnem Sudanu se bo danes končal tedenski referendum o odcepitvi tega dela države.
Oglej si celoten članek

Napovedi so zelo optimistične. Po nekaterih ocenah naj bi za odcepitev glasovalo kar 97 odstotkov volivcev. Prve rezultati naj bi bili znani 30. januarja.

Strah
Izvedbo referenduma določa mirovni sporazum iz leta 2005, s katerem se je končala 20-letna državljanska vojna med pretežno arabskim severom in večinoma krščanskim in animističnim jugom Sudana. Takrat je umrlo okoli dva milijona ljudi.

Ljudi pa tudi ob referendumu spremlja strah, da bi znova izbruhnili spopadi. Sporna so predvsem bogata nahajališča nafte, ki večinoma ležijo na južnem delu, meja s severom pa še ni dokončno določena.

Na mejnem območju Abyei so ob začetku referenduma izbruhnili spopadi med plemenskimi skupinami ter odpadniškimi milicami in južnosudansko vojsko, v njih pa je bilo ubitih več kot sto ljudi.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.