Nikoli ne more občutiti žalosti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
68-letniku kap zbrisala občutek žalosti.
Oglej si celoten članek

"Nikoli nisem depresiven. Da bi bil žalosten, mi tudi ne bi pomagalo. Raje sem vseskozi srečen kot obratno, dejansko je to prednost. Kap bi lahko postala moj najhujši sovražnik, a ne bom pustil, da se to zgodi," je zadovoljen 68-letni Malcolm Myatt.

Po kapi je v bolnišnici preživel 19 tednov in izgubil občutek na desni strani telesa, piše The Telegraph.

Po besedah zdravnikov ni nenavadno, da po kapi pacienti na sebi opazijo tako psihološke, čustvene kot tudi vedenjske spremembe. Do kakšnih sprememb pride, pa je odvisno od dela možganov, ki ga je kap prizadela.

Dobrodošle spremembe za vse

"Ko pride do kapi, je zaustavljen dotok krvi do določenega dela možganov, celice odmrejo, povzročena je trajna škoda. Vsaka kap je drugačna, katero območje je prizadeto, pa odloča, kako bo oseba prizadeta," je pojasnila zdravnica Clare Walton: "Čeprav še nismo slišali, da bi preživeli povsem izgubil možnost občutenja kakšnega čustva, številni po kapi zelo težko nadzorujejo svoja čustva. Lahko bruhnejo v jok ali smeh v neprimernih trenutkih."
 
Malcolmovo trajno veselje pa je po besedah njegove soproge prav dobrodošlo. "Malcolm je zdaj zelo otročji. Nalezljivo je. Če se on smeje, se tudi drugi. Poživi sobo, vsi ga pogrešajo, ko ga ni," je dejala njegova soproga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.