Niso več varni, zato so zbežali pred nasprotniki

Skrajneži zbežali iz Kobanija, pohod nadaljujejo po Iraku. Še naprej pa pobijajo talce in domačine. Njihova zadnja žrtev naj bi bil Japonec.
Oglej si celoten članek

Pripadniki skrajnega islamističnega gibanja Islamska država (IS) so se prebili in in za nekaj časa prevzeli nadzor nad pomembnim naftnim poljem zahodno od Kirkuka na severu Iraka. Ob tem so 24 tamkajšnjih uslužbencev v državni družbi Northern Oil zajeli kot talce.

A so jih kurdske sile ob pomoči iraških varnostnih sil in obstreljevanju letal mednarodnih vojaških sil pregnale in znova prevzele nadzor nad pomembnim naftnim poljem zahodno od Kirkuka, ki so ga skrajneži iz vrst Islamske države zavzeli ponoči. Osvobodili so tudi vse zajete talce. Po navedbah predstavnika policije v Kirkuku je bilo v posredovanju ubitih približno 40 skrajnežev, zasegli so dve oklepni vozili IS.

Skrajneži so napadli dele kompleksa Hbaz in zavzeli naftno polje, kjer načrpajo okoli 25.000 sodčkov nafte dnevno. Proizvodnja je bila zato začasno ustavljena. Kompleks Hbaz je bil od junija lani pod nadzorom kurdskih pešmerg. Islamska država je sicer zavzela že več naftnih polj v Iraku in sosednji Siriji, kjer je v zadnjih mesecih pridobila veliko ozemlja. Prihodke od nezakonito načrpane nafte uporablja za financiranje svojih aktivnosti.

Priznali pa tudi prvi poraz

Zaradi obstreljevanja mednarodnih vojaških sil pa so se borci IS umaknili tudi z bojišča v Siriji. Islamisti so namreč tik pred tem priznali svoj prvi poraz na bojiščih v Siriji, natančneje blizu mesta Kobanija, od koder so se umaknili.
 
Medijska agencija Amak, ki redno poroča o aktiivnostih IS je namreč objavila izpovedi dveh borcev IS, da se iz Kobanija umikajo zlasti zaradi zračnih napadov, obstreljevanj mednarodnih vojaških sil.
 
Odhod islamistov iz Kobanije je zanje velik poraz, ponižanje, saj so dolgo napovedovali, da nameravajo zlahka povsem zavzeti nadzor nad tem območjem. Nazadnje pa so jih obstreljevale tako mednarodne vojaške sile, kot tudi pripadniki kurdske policije in oboroženih sil.
 

Usmrtili novo žrtev?

Skoraj istočasno pa so islamisti šokirali z novim posnetkom, ki naj bi dokazoval, da so pripadniki skupine Islamska država obglavili japonskega talca, ujetega vojnega poročevalca Kendžija Gota. Nad njim pa zamaskirani borec IS z britanskim naglasom pred usmrtitvijo talca japonski vladi sporoča: "Zaradi vaše nepremišljene odločitve, da sodelujete v vojni, ki je ne morete dobiti, ta nož ne bo zaklal le Kendžija, temveč bo klal, kadar koli bomo naleteli na vaše ljudi. Naj se začne nočna mora Japonske."

Japonska vlada že preverja verodostojnost posnetka. Goto je sicer eden od dveh ujetih Japoncev, za katera so skrajneži zahtevali odkupnino. Pred dnevi so objavili posnetek, na katerem Goto drži fotografijo obglavljenega vojaškega inštruktorja Haruna Jukava in sporoča, da ga bodo izpustili v zameno za zapornico Saido Al Rišavi, ki je zaradi načrtovanja samomorilskega napada zaprta v Jordaniji.

Gota je kot vojni novinar želel rešiti iz ujetništva prijatelja Jukava. Ta se je kot vojaški inštruktor, ki se je očitno bojeval na strani sirskih upornikov in ga je IS zajel avgusta lani v bojih severno od Alepa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.