Niti begunci, niti zastava IS

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Fotografija, ki naj bi predstavljala begunce z zastavami IS, ki napadajo nemške policiste, je bila v zadnjih dneh več tisočkrat deljena na socialnih omrežjih. Vendar na fotografiji niso niti begunci, niti zastava IS.
Oglej si celoten članek

Fotografija, ki naj bi prikazovala skupino beguncev, ki z zastavami Islamske države (IS) v rokah napadajo policiste v Nemčiji, je v zadnjih dneh preplavila socialna omrežja. Delili so jo predvsem tisti, ki so prepričani, da fotografija potrjuje teorijo po kateri se med begunci v Evropo tihotapijo številni džihadisti in tako pripravljajo Evropi na okupacijo Islamske države.

Izkazalo pa se je, da gre za staro fotografijo, da zastave najverjetneje sploh niso zastave IS, predvsem pa, da dogajanje na fotografiji nima nobene povezave z begunci, ki pred vojno v Siriji bežijo v Evropo.

Fotografija je namreč nastala maja 2012 na protestih v Bonnu. Gre za protislamske proteste na katerih so se spopadli pripadniki skrajne islamistične skupine in pripadniki skrajne desničarske stranke. Članek o tem iz leta 2012 , kjer so tudi fotografije z dogodka, najdete TUKAJ.

Fotografija je torej nastal že pred tremi leti, še preden je simbol IS, ki je podoben simbolu na zastavi,  postal znan in razširjen. Moški, ki nosijo zastavo najverjetneje tudi niso nikakor povezani z IS, piše The Independent. Na YouTube si je mogoče ogledati posnetek dogodka iz leta 2012. 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.