Nizkoproračunska misija na Mars

Foto: EPA
Foto: EPA
Indija dosegla pomemben uspeh pri raziskovanju vesolja – njihova sonda je uspešno vstopila v orbito Marsa.
Oglej si celoten članek

"Danes smo ustvarili zgodovino," je ob uspehu dejal premier Narendra Modi.

Indija se je tako pridružila ZDA, Rusiji in Evropi, ki so že vse uspešno poslale sonde v orbito Marsa ali pa je plovilo tam pristalo.  Indija pa vseeno prednjači v dveh točkah: je prva, ki ji je utirjenje uspelo v prvem poskusu, pri tem pa so v primerjavi z drugimi porabili malo denarja. Ta misija je Indijo stala 74 milijonov dolarjev, kar je desetina tega, kolikor je Nasa porabila za misijo Mavna na Mars.

Časa ima pol leta

Sonda Mangalyaan je v desetih mesecih prepotovala 666 milijonov kilometrov. Na Marsu ne bo pristala, bo pa preučevala površje planeta in v atmosferi iskala sledove kemičnega metana. V orbiti bo sonda ostala približno pol leta, nato pa ji bo zmanjkalo goriva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.