Nizozemska: rodila mu bo polbrata

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Par iz Nizozemske je tri leta poskušal spočeti otroka, a mu zaradi moževe neplodnosti to nikakor ni uspelo. Ker nista želela otroka spočeti s spermo neznanega donatorja, je mož za pomoč prosil svojega očeta. Primer sproža kar nekaj etičnih vprašanj.
Oglej si celoten članek

Doniranje jajčec ali sperme s strani sorodnikov sicer ni nezakonito, a lahko potencialno povzroči zmedenost glede vprašanja, kdo je otrokov oče ali mati, so dejali raziskovalci, ki so omenjeni primer vzeli pod drobnogled in rezultate objavili v zborniku Human Reproduction.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da naj bodo pari, če se odločijo za tako imenovano družinsko donacijo spolnih celic, pri tem zelo pazljivi, predvsem, kot pravi direktorica centra za etiko na newyorški univerzi Adrienne Asch, glede psiholoških nevarnosti v času odraščanja otroka.

 

Prevzem očetovske vloge ali prisila

V primeru iz Nizozemske bi se lahko na primer zgodilo, da bi se otrokov dedek (sicer njegov biološki oče) hotel dejavneje vključevati v vzgojo otroka, njegov prvi sin pa bi lahko zaradi tega prišel v spor z njim. V prvi vrsti bi bil namreč ta rad dejanski oče novorojencu.

V podobnih primerih bi se lahko odprlo tudi več drugih etičnih vprašanj. Ameriško združenje za reproduktivno medicino (ASRM) tako opozarja, da bi se lahko zgodilo, da bi morala hčerka zaradi finančne odvisnosti od matere njej pod prisilo donirati jajčeca, še poroča MSNBC.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.