Nizozemska: skrajnež oproščen

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sodišče v Amsterdamu je skrajno desnega nizozemskega politika Geerta Wildersa oprostilo obtožb spodbujanja sovraštva do muslimanov.
Oglej si celoten članek

Sodišče je vodjo populistične Stranke za svobodo (PVV) oprostilo tudi v vseh preostalih točkah obtožnice, ki se nanašajo na diskriminacijo in žalitev privržencev islama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnik Marcel van Oosten je v razsodbi dejal, da je treba Wildersove izjave videti v širšem kontekstu javne razprave o priseljenski politiki in jih ni mogoče neposredno povezati s podpihovanjem nestrpnosti do nizozemskih muslimanov.

Sodišče je tudi ugotovilo, da so bile Wildersove izjave "na robu tega, kar je zakonsko dovoljeno", vendar ne nezakonite. "To ni zmaga samo zame, ampak tudi zmaga za svobodo govora na Nizozemskem. Na srečo je dovoljeno razpravljati o islamu v javni razpravi," je novinarjem ob razsodbi dejal Wilders.

Islam označil za fašistično religijo

Wilders je v svojih izjavah med oktobrom 2006 in marcem 2008 med drugim islam označil za fašistično religijo, zahteval pa je tudi prepoved korana, ki ga je primerjal s Hitlerjevim delom Mein Kampf.

Tožilstvo je v obtožnici v petih točkah Wildersu očitalo, da je sovraštvo do muslimanov in njihove religije podpihoval v več javnih nastopih in intervjujih ter v svojem marca 2008 objavljenem 16-minutnem filmu Fitna, ki govori o nevarnosti širjenja skrajnega islama in islamizacije Nizozemske.

Vodja PVV je vseskozi zatrjeval, da so njegove izjave usmerjene proti islamu in ne proti muslimanom. Sojenje proti Wildersu se je začelo 4. oktobra lani.

Wildersova stranka je na parlamentarnih volitvah junija lani zasedla tretje mesto. Njena podpora je ključna za manjšinsko vlado premierja Marka Rutteja, ki v parlamentu nima večine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.