Njegovo izginotje je opozorilo, da kmalu sledi množično izumrtje

Foto: Epa Dugong dugon Foto: Epa Dugong dugon Foto: Epa Dugong dugon
Od leta 2008 v Južnokitajskem morju niso našli nobenega dokaza o prisotnosti dugonga.
Oglej si celoten članek

Dugonga (Dugong dugon), oceanskega sesalca, ki so ga mornarji nekoč zamenjali za morsko deklico, so na Kitajskem razglasili za "funkcionalno izumrlega". Nova raziskava je pokazala, da se je njihovo število v državi od 70. let prejšnjega stoletja naprej hitro zmanjševalo, od leta 2008 pa niso našli nobenih podatkov ali dokazov o dugongu.

Dugongi, ki jih radi imenujemo "morske krave", so edini izključno rastlinojedi morski sesalci, ki lahko zrastejo do tri metre v dolžino in se prehranjujejo izključno z morsko travo. Več sto let so bili znani po južni Kitajski in na Japonskem otočju, videli pa jih tudi v obalnih vodah vzhodne Afrike poroča MailOnline.

Foto: Epa Dugong dugon

Prišli so do žalostnega zaključka

Po vsem svetu so jih ogrožale človekove dejavnosti, kot so ribolov, trki z ladjami in izguba habitata, ki jo je povzročil človek. Znanstveniki za ohranjanje narave iz Zoološke družbe iz Londona in Kitajske akademije znanosti so opravili raziskave in pregledali zgodovinske podatke o razširjenosti in tako prišli do žalostnega zaključka. Njihova odsotnost ne bo imela le posledičnega učinka na delovanje ekosistema, ampak bo tudi opozorilo, da bo do množičnega izumrtja morskih živali prišlo, še preden bomo začeli učinkoviti ukrepati.

Foto: Profmedia morska krava Izguba dugonga opozarja na potrebo po učinkovitih strategijah za ohranjanje ogroženih morskih sesalcev. Nova študija opozarja, da je skoraj 90 odstotkov vseh morskih vrst izpostavljenih visokemu ali kritičnemu tveganju, da do konca stoletja izumrejo, če ne pride do omejitve emisij toplogrednih plinov. Nadaljevanje tako imenovanega "običajnega poslovanja" bi pomenilo množično izumrtje na tisoče živali, rastlin, praživali in bakterij, ki imajo svetovni oceani za svoj dom.

Foto: Epa Dugong dugon

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:22 24. September 2022.

    Še en izmed člankov financiran direktno od trgovcev z emisijskimi kuponi...Očitno jim godi kaos na energetskem trgu, ko na račun …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.