Nobel za kemijo

Foto: Žurnal24 Nagrajena trojka za področje kemije. (Foto: Reuters)
Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za kemijo so Američan Richard Heck ter Japonca Iiči Negiši in Akira Suzuki, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.
Oglej si celoten članek

Nagrado bodo prejeli za razvoj kemične metode, ki je znanstvenikom omogočila izdelavo zdravil in izboljšave elektronike.

Švedska kraljeva akademija znanosti je v svoji obrazložitvi zapisala, da znanstveniki nagrado prejmejo za razvoj "s paladijem kataliziranih sklopitev v organski sintezi". Gre za "natančno in učinkovito orodje", ki ga uporabljajo znanstveniki po vsem svetu, pa tudi v proizvodnji, na primer farmacevtskih izdelkov in molekul, ki se jih uporablja v elektronski industriji, povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Sezona razglasitev Nobelovih nagrad se je začela v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo je letos prejel britanski profesor Robert Edwards za raziskave na področju umetne oploditve. Včeraj so razglasili dobitnika nagrade za fiziko; prejela jo bosta v Rusiji rojena znanstvenika Andre Geim in Konstantin Novoselov za pionirske raziskave dvodimenzionalnega ogljikovega kristala grafena.

V četrtek bodo objavili Nobelovega nagrajenca za književnost, v petek bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir, v ponedeljek pa še za ekonomijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.