Norbert Hofer predčasno priznal poraz, novi predsednik je Alexander Van der Belleno

Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat svobodnjakov na predsedniških volitvah v Avstriji Norbert Hofer je priznal poraz še pred objavo končnih rezulatov drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji. Predsedniško mesto mu je sicer ušlo za las.
Oglej si celoten članek

"Zahvaljujem se vam za vašo velikodušno podporo. Seveda sem žalosten," je na svoji Facebook strani zapisal Hofer. Dodal je, da prispevek v predvolilnem boju ni bil "izgubljen, pač pa je šlo za investicijo v prihodnost".

xxx

"Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo. Ostal vam bom zvest in prispeval bom k pozitivni prihodnosti Avstrije," je še zapisal Hofer.

Tesna zmaga

Nekdanji predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je sicer v drugem krogu predsedniških volitev je prejel 50,3 odstotka podpore, kandidat svobodnjakov Norbert Hofer pa 49,7 odstotka glasov. Foto: EPA Alexander Van der Bellen

Van der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Kot je še razkril notranji minister,  je razlika med obema tekmeca po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov.

Van der Bellen je v drugem krogu volitev dobil podporo v vseh prestolnicah devetih avstrijskih zveznih dežel. Po prvem krogu volitev, v katerem je za Hoferjem zaostal za 14 odstotnih točk, so Van der Bellna v predvolilni tekmi podprli številni politiki iz vrst avstrijskih socialdemokratov, ljudske stranke in Neosa.

72-letni Van der Bellen, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, bo postal prvi predsednik države iz vrst avstrijskih Zelenih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.