Nosečnico odklopili z aparatov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Irsko višje sodišče je razsodilo, da smejo zdravniki klinično mrtvo nosečnico odklopiti z aparatov, ki jo ohranjajo pri življenju.
Oglej si celoten članek

Primer je na Irskem oživil javno razpravo o zelo strogi zakonodaji na področju splava.

Družina pacientke je želela, da se ji omogoči dostojanstvena smrt. Zdravniki pa so jo s pomočjo aparatov ohranjali pri življenju, saj irska ustava izenačuje pravico ženske in njenega še nerojenega otroka do življenja. Sodišče je v primeru odločilo v petek.

Ženska je bila 14 tednov noseča, ko so jo 3. decembra po možganski poškodbi razglasili za klinično mrtvo. Od takrat je bila odvisna od aparatov, a se je njeno stanje "hitro slabšalo", je ugotovilo sodišče.

Zdravljenje brezplodno

Višje sodišče je sicer pri svoji razsodbi upoštevalo zdravstvene dokaze, da zarodek nima realnih možnosti, da se rodi živ. "Če bi ohranjali in nadaljevali s trenutno somatsko podporo materi, bi jo zgolj oropali dostojanstvene smrti ter njenega očeta, partnerja in majhne otroke spravili v nepredstavljivo stisko," navaja sodba. Zdravljenje je namreč, kot so izpostavili sodniki, brezplodno in poteka zgolj iz strahu zdravstvenih specialistov pred potencialnimi pravnimi posledicami.

Primer je spodbudil ogorčeno javno razpravo v pretežno katoliški Irski, ki močno ščiti pravice nerojenih otrok in v kateri je splav prepovedan z ustavo. Vključil se je tudi dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki je poudaril, da "ženska ni zgolj inkubator". "Gledano z vidika katoliškega nauka o splošni medicinski etiki ne obstaja nikakršna obveza uporabe izrednih sredstev za ohranjanje življenja," je pojasnil.

Strokovnjaki sicer svarijo, da lahko pride v prihodnje do podobnih primerov, saj je osmi amandma irske ustave zelo široko zastavljen. Namen amandmaja je bil prepovedati splav, vendar pa se besedišče ne omejuje zgolj na prepoved prekinitve nosečnosti, ampak zagotavlja enake pravice ženski in njenemu nerojenemu otroku.

Ta mesec je irski zdravstveni minister Leo Varadkar ocenil, da so ustavne določbe o splavu "preveč restriktivne" in zavirajo delo zdravnikov. V težkih situacijah se sedaj ženske in zdravniki ne odločajo na podlagi medicinskih dejstev, ampak pravnih nasvetov, je menil.

V vrsti protestov je del Ircev že zahteval umik osmega amandmaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.