Nov incident v vesolju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se je danes odklopilo rusko vesoljsko tovorno plovilo progres MS-21, na katerem so prejšnji teden zaznali uhajanje hladilne tekočine. Do podobnega incidenta je že prišlo na ruskem plovilu sojuz MS-22, s katerim bi se morali vrniti dva kozmonavta in astronavt. Na Zemljo pa jih bo po novem vrnil sojuz MS-23.
Oglej si celoten članek

Rusko plovilo progres MS-21 se je oktobra lani priklopilo na ISS in dostavilo približno tri tone vode, hrane, goriva in drugih potrebščin. Pretekli teden pa so kozmonavti opazili, da na plovilu pušča zunanji hladilni sistem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plovilo so zato danes zgodaj zjutraj odklopili z vesoljske postaje, kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin pa sta fotografirala poškodbe na zunanjosti plovila. Po poročanju ruske vesoljske agencije Roskozmos na posnetkih ni bilo vidnih poškodb.

Kljub temu je incident še vedno zaskrbljujoč, saj je to že drugi tovrstni primer v zelo kratkem času. Sredi decembra je namreč hladilna tekočina iztekla tudi iz plovila sojuz MS-22, prav tako priklopljenega na ISS. Takrat so strokovnjaki ocenili, da so poškodbe najverjetneje povzročili majhni meteoriti naravnega izvora.

Plovilo sojuz MS-22 je septembra na ISS pripeljalo Petelina in Prokopjeva ter astronavta ameriške vesoljske agencije Nasa Franka Rubia. Plovilo bi jih moralo marca tudi vrniti domov, a so zaradi poškodb njihovo vrnitev preložili.

Roskozmos je danes sporočil, da bo jih bo na Zemljo vrnilo plovilo sojuz MS-23, katerega izstrelitev je načrtovana za 24. februar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

*Fotografija je simbolična

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.