Nov škandal s konjskim mesom

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Meso naj ne bi bilo nevarno, a kljub temu ne bi smelo pristati na krožnikih.
Oglej si celoten članek

Policija je na jugu Francije aretirala najmanj 21 ljudi v sklopu preiskave trgovine z mesom konj, ki so jih uporabljali pri izdelavi zdravil. Policija je dobila namige, da so več sto konj – nekateri so bili v lasti farmacevtskega velikana Sanofi – s ponarejenimi veterinarskimi izvidi prodajali klavnicam, te pa nato potrošnikom.

Več kot sto policistov je preiskalo več uradov podjetja Sanofi in več klavnic, med drugimi tudi nekatere v kraju Gerona na severu Španije.

Med prijetimi so najmanj trije veterinarji in več prodajalcev mesa, tudi v mestu Narbonne na jugozahodu Francije.

Podjetje se brani

Podjetje Sanofi Pasteur je sporočilo, da sodelujejo s preiskovalci v preiskavi o "morebitni prevari". V sporočilu za javnost so dodali, da so v zadnjih treh letih okoli 200 konj prodali praviloma veterinarskim šolam, posameznikom in konjskim centrom.

Poudarili so, da so vsi njihovi konji sledljivi, saj so označeni z mikročipi in da njihovo meso ni nevarno za uživanje. V certifikatih konj je izpostavljeno, da niso namenjeni za človeško prehrano, vendar kot previdnostni ukrep in ne zato, ker bi predstavljali nevarnost.

Podjetje je še poudarilo, da so konji dajali kri za izdelavo serumov proti tetanusu in steklini, da pa jih niso uporabljali pri testiranju zdravil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.