Nova hrvaška megaprojekta

Foto: Profimedia Plaža Medveja Foto: Profimedia Žičnica Foto: Profimedia Učka
Agencija za investicije in konkurenčnost je objavila nov katalog za potencialne vlagatelje. Od skupaj 46 projektov je v katalogu nekaj novih.
Oglej si celoten članek

V načrtu imajo žičnico na Učko, ki bi stala skoraj 40 milijonov evrov. Iz Medveje naj bi peljala na vrh Učke in zaradi prekrasnega panoramskega pogleda naj bi postala svetovna atrakcija. Dolga naj bi bila 4,7 kilometre, v Medveji bi se potniki vkrcali na 44,50 metra nadmorske višine, cilj pa bi bil Vojak na 1355 metrih nadmorske višine. Kabina naj bi imela kapaciteto 60 potnikov, kar je 300 na uro.

V prvi fazi naj bi zgradili razgledišče in center za obiskovalce (5,5 milijona evrov), nato pa žičnico in dovozne ceste (23 milijonov evrov), v zadnji fazi pa marino in parkirišče (11 milijonov evrov).

Ta žičnica je strateški projetk Primorsko-goranske žipanije in je predviden v prostorskih aktih. Za izvedbo je bilo ustanovljeno podjetje Žičara Učka, katere lastniki so županija ter občine ter lastniki zemljišč, zdaj pa iščejo strateškega vlagatelja, pripravlja pa se že vloga za gradbeno dovoljenje.

Eden od novih projektov je tudi izgradnja luke za navtični turizem v Pločah s kapaciteto 400 privezov. Najprej naj bi zgradili 282 privezov in 101 parkirišče ter obstoječe objekte preuredili v restavracijo, recepcijo, trgovine in skladišče, nato pa naj bi zgradili dodatne priveze, hotel s 140 sobami in garažo za 240 avtomobilov. Ocenjena vrednost prve faze je šest milijonov evrov, druge pa 15,5. Iščejo koncesionarja.

Med projekti, ki jih ponujajo vlagateljem, jih je 27 v turizmu.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:47 1. Avgust 2017.

    v vsakem vašem članku je Hrvaška,.. tam bo tako vroče, tam se dogaja to... pa kaj mislite,da oni tako lepo …

  • 08:32 1. Avgust 2017.

    Dol mi visi za golazen kockasto!!!!

  • 21:27 31. Julij 2017.

    HAHAHHAA za članek. Pa vseeno, jebem vam vse po spisku ŽURNAL , vaša pofukana reklama se vrti in se jo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.