Nova resna opozorila: To nam prinaša vojna v Ukrajini

Foto: Epa
Foto: Epa
Opozorilo Svetovne banke in že pred dnevi tudi Organizacije združenih narodov.
Oglej si celoten članek

Predsednik Svetovne banke David Malpass je opozoril, da bi rusko vojaško posredovanje v Ukrajini utegenilo privesti do globalne recesije v luči rasti cen hrane, energentov in gnojil. 

Malpass navaja, da so številne evropske države še naprej vse preveč odvisne od ruskih energentov, plina in nafte. Dodaja, da bi ruska prekinitev oskrbe s plinom lahko izzvala znatno upočasnitev gospodarskih aktivnosti v regiji. Izpostavlja še, da višje cene energentov že vplivajo na nemško gospodarstvo, eno največjih na svetu.  

Rusija in Ukrajina sta med največjimi proizvajalci gnojil in hrane. Malpass je včeraj dodal še, da države v razvoju že čutijo posledice. 

Svetovna banka je sicer na zasedanju prejšnjo sredo napovedala dodatnih 12 milijard dolarjev za soočenje z "uničujočimi posledicami" dogajanja, ki sicer ni le posledica dogajanja v Ukrajini, ampak tudi globalnega segrevanja in pandemije covida-19.

ZN: Grozi globalna prehranska kriza 

Združeni narodi so že pred tednom dni izdali svarilo v povezavi z ruskim napadom na Ukrajino. Če se izvoz hrane iz Ukrajine ne bo kmalu vrnil na ravni iz časa pred vojno, svetu grozijo večletne lakote, je na zasedanju zunanjih ministrov ZN posvaril generalni sekretar te organizacije Antonio Guterres.

Zaradi ruskega napada na sosednjo državo so dobave iz ukrajinskih pristanišč, od koder so pred tem izvažali ogromne količine žit, kot sta pšenica in koruza, ter sončničnega olja, zdaj ustavljene. To je že vodilo v zmanjšanje globalne ponudbe hrane in bistveno povečanje cen alternativ. Svetovne cene hrane so tako zdaj že skoraj 30 odstotkov višje, kot so bile pred letom dni.

Po besedah Guterresa zaradi konflikta v Ukrajini tako na desetinam milijonov ljudi grozi pomanjkanje hrane, podhranjenost in lakota. "Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. A če tega problema ne rešimo danes, bomo v prihodnjih mesecih soočenih z globalnim pomanjkanjem hrane," je bil jasen generalni sekretar ZN.

Svet Ukrajinci si želijo težkega orožja, Putin svari Stiska Dramatično opozorilo. Svet ima zalog pšenice le še do ...

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 02:55 27. Maj 2022.

    Ta butasta EU je državljanom unije zrihtala sankcije ne Rusom!

  • 15:54 26. Maj 2022.

    zadeva je bila načrtna in sprožena in vedeli so odgtovorni , kakšna je situacija, ampak to res tako glupo, ko …

  • 13:21 26. Maj 2022.

    Edino Madžarski in Srbiji se v Evropi ni treba bati lakote in energetskih mrkov pozimi...Slovenijo je Janez (s pomočjo Toninčija) …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.