Novi nevarni poskusi Severne Koreje

Foto: epa
Foto: epa
Severna Koreja naj bi preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega. Analitiki trdijo, da bi lahko nosila jedrske konice.
Oglej si celoten članek

Severna Koreja je minuli konec tedna preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega, je poročala državna tiskovna agencija KCNA, ki dodaja, da gre za "strateško orožje velikega pomena". Testno izstrelitev je označila za uspešno.

Testne izstrelitve so po poročanju KCNA potekale minulo soboto in nedeljo. Rakete naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov. Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa morebiti zmožna nositi jedrske konice.

Severnokorejska agencija je izvedena testiranja označila za uspešna, raketo pa za "strateško orožje velikega pomena", ki državi nudi "še eno učinkovito sredstvo za odvračanje sovražnih sil''.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket, ki jih je preizkušal že v preteklosti. Sankcije Varnostnega sveta ZN ji prepovedujejo preizkušanje balističnih izstrelkov, ki so po mnenju Sveta bolj nevarne kot manevrirni izstrelki, ker lahko nosijo večje in zmogljivejše tovore, imajo veliko večji doseg in so hitrejše.

Južna Koreja sicer zaenkrat še ni potrdila izvedbe novega testiranja. Njena vojska je sporočila, da skupaj z ZDA preiskujejo trditve.

Testiranje je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang ostro kritiziral.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:32 13. September 2021.

    Vsaka država se ima pravico odbraniti od lgbt bolancev in modernih fašistov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.