Novinar ni zdržal v tovarni, kjer delajo iPhone 5

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kitajski novinar je v svoji reportaži odkril neznosne razmere pri izdelavi iPhona 5. Delavci delajo v nemogočih ramerah.
Oglej si celoten članek

Kitajski novinar Shanghai Evening Posta, Wang Yu se je zaposlil v tovarni korporacije Foxconn v mestu Tai Juanu, da bi odkril v kakšnih razmerah proizvajajo nove modele iPhona 5.

Presenečenja so se začela že s samim razgovorom za službo, ko mu je eden izmed odgovornih dejal. "Če nimaš zdravstvenih težav, prinesi osebno izkaznico in služba je tvoja."

Po sprejetju službe je začel z intenzivnim sedemdnevnim usposabljanjem. Pokazali so mu, kje bo spal, jedel ter kaj in kako bo delal.

„Smrad se širi po spalnicah“

Že prvi dan so ga presenetile katastrofalne razmere v spalnicah delavcev. "Smrad po smeteh in znoju. Ščurki. Pred vsako sobo je kup smeti. Posteljnina, ki sem jo dobil je bila umazana. Higienski pogoji so katastrofalni," je zapisal novinar v svoji reportaži.

Počitka ni

Nihče za delovnim trakom nima časa za počitek. Dela se vse dokler se trak ne ustavi. Ta pa se je ponavadi ustavi kar nekaj časa po koncu izmene. Dela se brez predaha in ponoči. Novinar je v svoji izmeni označil približno tri tisoč iphonov.

V reportaži je med drugim opozoril tudi na rešetke na oknih v prvem nadstropju. Domneva, da so jih vodilni na okna postavili zato, da bi preprečili samomore. V nevzdržnih razmerah je zdržal samo deset dni, nato pa je dal odpoved, piše 24sata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:45 19. September 2012.

    http://goo.gl/4MnVy

  • 09:09 16. September 2012.

    To je le en del efekta globalizacije. Drugi del 'prostega pretoka blaga in storitev' je v tem, da na ta …

  • 21:22 15. September 2012.

    To je še en dokaz kako globalizacija oz. "demokracija in tržno gospodarstvo" (beri brutalna eksploatacija) uničuje ljudi, državo in okolje. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.