Novinarje v ujetništvu zlorabljali

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Štirje francoski novinarji, ki so deset mesecev preživeli v ujetništvu v Siriji, so se danes vrnili domov k družinam.
Oglej si celoten članek

Novinarji so razkrili, da so jih ugrabitelji priklenili drug na drugega in zadrževali v kleteh brez naravne svetlobe.

Didiera Francoisa, Nicolasa Henina, Eduarda Eliasa in Pierra Torresa so v petek zvečer našli z lisicami na rokah in prevezah na očeh na nikogaršnji zemlji v turški mejni provinci Sanliurfa. Turški vojaki so jih nato odpeljali na policijsko postajo v bližnjo mesto Akcakale, poroča britanski BBC.
Ob prihodu na vojaško letališče Villacoublay blizu Pariza so jih danes pričakale družine ter tudi francoski predsednik Francois Hollande.

"V veliko veselje in neizmerno olajšanje nam je, da smo svobodni. Da lahko hodimo pod milim nebom, ki ga dolgo nismo videli, in dihamo svež zrak," je novinarjem ob prihodu povedal Francois in dodal, da nikoli niso izgubili upanja.

Novinarje, ki so v Siriji opravljali svoje delo, so ugrabili junija lani v dveh ločenih incidentih. Vojni dopisnik Francois in fotograf Elias sta bila ugrabljena 6. junija lani severno od Alepa. Henin, ki je delal za revijo Le Point, in Torres, ki je poročal za francosko-nemško televizijo Arte, pa sta bila zajeta dva tedna kasneje v Raki na severu Sirije.

Za ugrabitev novinarjev so sicer obtožili džihadistično skupino Islamistična država v Iraku in Siriji (ISIS).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.