Novinarji vohunili za ubito deklico

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vdrli v telefon umrle deklice in onemogočali preiskavo, policiji plačevali za informacije … takih "novinarskih" taktik naj bi se posluževal najbolje prodajan časnik v Britaniji News of the World, ki je del imperija Ruperta Murdocha.
Oglej si celoten članek

Način pridobivanja informacij razvpitega News of the World je pod drobnogledom že od začetka leta. Navedbe detektiva Glenna Mulcaira pa so v zadnjih dneh še bolj razburile javnost.

Vdirali v telefone mrtvih
Novinarji so namreč najeli detektiva, da je vdrl v glasovno pošto pogrešane 13-letne Milly Downer. Novinarji so tako lahko sledili vsem sporočilom, ki so jih Milly pustili starši in prijatelji. Ko se je glasovni predal napolnil, pa je Mulcaire po navodilih novinarjev izbrisal nekaj starejših sporočil.

Svojci so s tem, ko so lahko znova puščali sporočila, dobili novo upanje. Takšno ravnanje je močno oviralo policijsko preiskavo in tudi če je bila Milly v tem času še živa, ni mogla vedeti, da je dobila nova sporočila, saj so novinarji vse prebrali že pred njo. Milly je izginila marca 2002, njene posmrtne ostanke so v bližnjem gozdu našli pol leta kasneje, njen morilec je bil obsojen prejšnji mesec.

To pa naj ne bi bili edini vdori. Tako naj bi brskali po telefonih sorodnikov žrtev terorističnega napada v Veliki Britaniji leta 2005. Vdrli naj bi še v telefon staršev 10-letnih Holly Wells in Jessice Chapman, ki sta bili umorjeni leta 2002.

Oglaševalci bežijo
Škandal, v katerega je vpleten najbolje prodajan britanski časnik News of the Word, se danes seli tudi v britanski parlament. Poslanci bodo o nepravilnostih razpravljali na nujni seji, nekateri so že predlagali, da bi pozvali k državnemu bojkotu časopisa.

V nemilosti se je znašel tudi premier David Cameron, saj je v tesnih prijateljskih in poslovnih stikih z nekdanjima urednikoma Andyjem Coulsonom in Rebekah Brook. Cameron je sicer ravnanje časopisa obsodil.

Škandal je že vplival na oglaševalce – Ford je že umaknil vse oglase, dokler ne bo jasno, kaj točno se je zgodilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.