Novo prelivanje krvi v Egiptu

Foto: Reuters egipt Foto: Reuters egipt
V egiptovskem mestu Port Said so danes potekali pogrebi nekaterih ubitih v sobotnih protestih, ki so bili povezani z obsodilno sodbo nogometnih huliganov. Pogrebnega protestnega pohoda se je udeležilo več tisoč Egipčanov.
Oglej si celoten članek

Med njimi in policijo so sicer znova izbruhnili spopadi, v katerih naj bi umrli trije ljudje, 433 je bilo poškodovanih.

Pogrebni sprevod je popolnoma zaprl več ulic, tisti, ki so hodili za krstami, pa so po navedbah vzklikali: "Ljudje želijo zrušiti režim." Ob izbruhu spopadov s policijo je bilo slišati nekaj strelov, policisti pa so uporabili tudi solzivec. Protestniki so odgovorili z metanjem kamenja.

Žalovanje za 24 mrtvimi

Danes so sicer pokopali 24 že identificiranih žrtev sobotnega nasilja. To je izbruhnilo, ko je sodišče v Kairu na smrtno kazen obsodilo 21 nogometnih huliganov, ki jih je obtožnica bremenila povzročitve smrti 74 navijačev na stadionu v Port Saidu februarja lani. Skupno je v soboto življenje izgubilo 31 ljudi.

V primeru lanskoletnega nasilja na stadionu je obtoženih 73 ljudi. Sodišče bo o usodi preostalih 52 odločilo 9. marca.

V Egiptu pa se nasilje s tem nadaljuje že tretji zaporedni dan. V petek je ob drugi obletnici začetka množičnih protestov proti nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku v več mestih prišlo do spopadov protestnikov s policijo. Poškodovanih je bilo več kot 450 ljudi, devet pa je bilo ubitih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.