Novo Zelandijo stresel močan potres

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Novozelandsko otočje Kermadec je stresel potres z magnitudo 7,8. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamiji.
Oglej si celoten članek

Po podatkih ameriškega inštituta za opazovanje potresov USGS je bil epicenter potresa 211 kilometrov vzhodno od otoka Raoul, ki je del otočja Kermadec. V globino je meril le 48 kilometrov.

Pacifiški center za opazovanje cunamijev je že izdal opozorilo pred cunamiji.

"Višina morske vode kaže, da se je cunami razvil. Slednji lahko povzroči škodo na obalah, ki so v bližini epicentra potresa," so sporočili z omenjenega centra. Po njihovih podatkih se je ob otoku Raoul razvil cunami, ki je visok med 68 in 84 centimetrov.

Cunami bi lahko v dveh urah dosegel East Cape in v treh Auckland. Novozelandski radio medtem poroča, da opozorilo pred cunamiji velja za severovzhodno obalo države.

Odročno in bolj ali manj neposeljeno – z izjemo vremenske postaje in nekaj prenočišč za raziskovalce – otočje Kermadec se sicer nahaja v južnem Pacifiku, slabih tisoč kilometrov severovzhodno od Severnega otoka Nove Zelandije in prav toliko jugozahodno od Tonge.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.