Novozelandci izbirajo novo zastavo

Foto: EPA
Foto: EPA
Izmed več kot deset tisoč predlogov je posebna komisija izbrala štiri. Volivci bodo izbrali tistega, ki jim je najbolj všeč, nato pa bo vlada marca prihodnje leto razpisala še en referendum na katerem bodo državljani izbirali med novim predlogom in trenutno zastavo.
Oglej si celoten članek

"Naš mandati je bil, da izberemo najbolj primerne vzorce zastav, z najbolj primernimi simboli in barvnimi kombinacijami, ki jih lahko uporabimo ob kateri koli priložnosti – od proslav, do komemoracij," je povedal John Burrows, predsednik vladne komisije za izbor nove zastave.

Foto: EPA Zastava Niova Zelandija  

Ideja o menjavi zastave se je porodila premierju Johnu Keyu, ki trdi, da se je doba, ko je bila Nova Zelandija kolonija, že zdavnaj končala. Trenutna zastava je namreč zelo podobna avstralski, uvedli so o leta 1902, 62 let po podpisu sporazuma, ki je Novo Zelandijo vključil v britanski imperij. Ta otoška država sicer ni več britanska kolonija od leta 1907.

Eden od primerkov nove zastave vsebuje koru, maorsko spiralo, ostali trije primerki pa vsebujejo praprotni list, ki ga na svojih dresih nosijo nekatere športne reprezentance Nove Zelandije. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:06 1. September 2015.

    Tudi Slovenija bi že zdavnaj rabila novo zastavo.<br />Takšno, po kateri bi bili prepoznavni.

  • 12:43 1. September 2015.

    Meni tudi, poleg tega,pa svetlo modra in rdeča v zvezdah, spominja na čas, ko so bili GB kolonija, ki je …

  • STF
    12:19 1. September 2015.

    Najbol bi rabili novo mi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.