Ob obletnici volitev aretirali 91 ljudi

Foto: Žurnal24 Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Reuters)
Iran. Včeraj je bila obletnica spornih predsedniških volitev. Na ulice je šlo kar nekaj protestnikov. Policija je pridržala 91 ljudi.
Oglej si celoten članek

Iranska policija na obletnico spornih predsedniških volitev, na katerih je lani ponovno zmagal Mahmud Ahmadinedžad, prijela 91 ljudi. Obletnica je sicer minila brez večjih protivladnih protestov, kljub temu pa je prišlo do nekaj manjših prerivanj med protivladnimi protestniki in podporniki vlade, predvsem v bližini univerze v Teheranu.

Iranska opozicija je protivladne proteste ob obletnici lanskih demonstracij 12. junija sicer odpovedala, kljub temu pa je prišlo do manjših izgredov: vročekrvni naj bi bili predvsem študentje v okolici teheranske univerze. Večina privržencev opozicije se je protestiranja vzdržalo.

V nasilju, ki je izbruhnilo po volitvah, ki jih opozicija ni priznala, je po uradnih podatkih umrlo več kot 30 demonstrantov, opozicija pa trdi, da je življenje izgubilo več kot 80 ljudi. Več tisoč protestnikov so oblasti aretirale, več kot sto (tudi novinarji, umetniki, nekdanjimi reformno usmerjenimi ministri in poslanci) pa je bilo obsojenih na dolge zaporne kazni. Dva protestnika so že usmrtili, še šest jih čaka na izvršitev smrtne kazni.

20. junija je umrla tudi študentka Neda, o kateri ravno danes pišemo v članku Neda: ime, ki ga ne bodo nikoli pozabili. 26-letno Iranko so namreč med protesti ustrelili v glavo. Po tem, ko je izkrvavela na ulicah Teherana, je postala nekakšen simbol neusmiljenega odgovora vladajočega iranskega režima na opozicijske demonstracije. O njej so posneli tudi film "For Neda" (Za Nedo).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.