Obama kot Kennedy 50 let pozneje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama bo Berlinčane nagovoril pred Brandenburškimi vrati.
Oglej si celoten članek

Prihodnji teden bo minilo 50 let, od kar je ikonični ameriški predsednik  John F. Kennedy v enem od svojih najodmevnejših govorov dejal "Ich bin en Berliner" (prev. "Sem Berlinčan"). V vihri hladne vojne je Kennedy z govorom podprl takratno Zahodno Nemčijo slabi dve leti po postavitvi Berlinskega zidu, ZDA pa so se znova zavihtele na prvo mesto med svetovnimi velesilami.

Za jedrsko razorožitev

Več tisoč Berlinčanov bo spremljalo, ali bo Obama z današnjim govorom lahko stopil v čevlje JFK. Skupno njunima govoroma je senca hladne vojne. 

Obama naj bi predlagal zmanjšanje števila nameščenih strateških jedrskih konic za tretjino in zmanjšanje taktičnega jedrskega orožja v Evropi.

"Skušali bomo izpogajati ta zmanjšanja z Rusijo, da bi se premaknili s pozicije iz časov hladne vojne. Obama bo tudi izrazil cilj zmanjšanja ameriškega in ruskega taktičnega jedrskega orožja v Evropi in obljubil, da bo skupaj z zaveznicami iz Nata oblikoval predloge o sporazumih z Rusijo, s katerimi bi ta cilj dosegli," je dejal neimenovani ameriški uradnik. 

V govoru naj bi Obama spomnil Zahod na njegovo odgovornost do sveta. 

Govor pred Brandenburškimi vrati bo osrednji del današnjega obiska Obame v Nemčiji. Sicer ga čakajo številni pogovori. "Poskušali bomo izpogajati ta zmanjšanja z Rusijo, da bi se premaknili s pozicije iz časov hladne vojne. Obama bo tudi izrazil cilj zmanjšanja ameriškega in ruskega taktičnega jedrskega orožja v Evropi in obljubil, da bo skupaj z zaveznicami iz Nata oblikoval predloge o sporazumih z Rusijo, s katerimi bi ta cilj dosegli," je dejal neimenovani ameriški uradnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.