Obama v boj za pravice homoseksualcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Obama sodišče pozval, naj spremeni zakon, ki zakonsko zvezo opredeljuje kot izključno zvezo med moškim in žensko.
Oglej si celoten članek

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je v petek napravila nov korak v smeri zagotavljanja pravice do poroke za istospolne pare. Ameriško vrhovno sodišče je namreč uradno pozvala, naj razveljavi zakon iz leta 1996, ki zakonsko zvezo opredeljuje izključno kot zvezo med moškim in žensko.

S tem je v ZDA kateri koli predsednik prvič izrazil naklonjenost porokam homoseksualnih parov pred vrhovnim sodiščem. Devetčlanski senat sodišča bo prihodnji mesec odločal, ali naj se zakon o zaščiti družine (Defense of Marriage Act - DOMA) razveljavi.

Administracija Baracka Obame v uradni zahtevi navaja, da zakon "krši temeljno ustavno pravico do enake zaščite". Več deset tisoč poročenim istospolnim parom namreč na zvezni ravni odreka pravice, ki pripadajo zakonito poročenim parom različnih spolov.

Kritike republikancev

Poteza je naletela na hude kritike republikancev. Ti so v petek v uradnem pismu zagotovili, da bodo branili zakon. Izpostavili so še, da je bil čas za takšna vprašanja v letu 1996, ko je bil zakon dejansko sprejet. Če je ministrstvo za pravosodje takrat kongresu zatrdilo, da je zakon v skladu z ustavo, pomislekov sedaj ne bi smelo biti, poudarjajo.

Obama je sicer v nagovoru ob svoji inavguraciji prejšnji mesec povezal boj za pravice homoseksualcev z bojem za človekove pravice v zadnjih desetletjih. "Naše potovanje ne bo končano, dokler naši gejevski bratje in sestre ne bodo pred zakonom izenačeni z vsemi drugimi," je poudaril takrat.

"Ne sprašuj, ne govori" v vojski odpravljen

V svojem prvem mandatu je Obama že odpravil pravilo "ne sprašuj, ne govori" v ameriški vojski. V skladu s to politiko so morali vojaki skrivati svojo homoseksualnost, sicer jim je grozila izguba službe.

DOMA sicer prepoveduje homoseksualne poroke na zvezni ravni. Po zmagah istospolnih parov na več referendumih pa so poroke sedaj dovoljene v devetih od 50 ameriških zveznih držav in v prestolnici Washington.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:00 23. Februar 2013.

    "Obama je prepričan, da zakonska zveza ni več izkjučno zveza med moškim in žensko."<br /><br />Disgusting!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.