Obama zaprisegel pred nepregledno množico

Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame Foto: Reuters Prisega Baracka Obame
Barack Obama je kot 44. ameriški predsednik pred sto tisočglavo množico prisegel za drugi mandat.
Oglej si celoten članek

Prisego 51-letnega Obame spremlja veliko pomp: med drugim gala prireditev, parada in glasbena predstava, plesi. V veliko ožjem krogu je prisegel že včeraj v Beli hiši – oba krat so mu ob strani stale soproga in hčerki. Slovesnosti se bodo sklenile v torek zjutraj z mašo v Nacionalni katedrali.

Prisego je po nekaterih ocenah spremljalo okoli 800 tisoč ljudi, kar je vseeno manj kot ob prvi prisegi leta 2009, ko je prvega temnopoltega predsednika na čelu ZDA pozdravilo okoli 1,8 milijona ljudi.

Velika prireditev je potekala pred zahodnim stopniščem kongresne palače na travniku National Mall.

Še verjame v ameriške sanje


V govoru je Obama pozval politike, naj svoje razprtije postavijo ob stran in se posvetijo reševanju gospodarskih problemov. Zavrnil je bogatenje peščice elitnežev in se zavzel za moč nejši srednji razred: "Ameriška blaginja mora počivati na širokih ramenih srednjega razreda." Zavzel se je za uresničitev ameriških idealov.

Orisal je pot za prihodnja štiri leta, na kateri se obetajo prizadevanja za mir v svetu in imigracijsko reformo, boj proti podnebnim spremembam, enakost žensk in homoseksualcev ter varnost otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.