Obama: ZDA morajo zaščititi otroke

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obama na vigiliji v Newtownu, kjer se je zgodil grozovit pokol. "Tega ne bomo več prenašali," je dejal in napovedal ukrepe.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Barack Obama je ob nedeljskem obisku Newtowna, kjer se je zgodil grozovit pokol, dejal, da morajo ZDA narediti več za zaščito otrok.

V govoru na vigiliji je povedal, da bo naredil vse, kar je v moči Bele hiše, da bi preprečil ponovitev tragedije. "Odkar sem predsednik, sem moral že štirikrat objemati preživele," je dejal. "Edina krivda žrtev je bila, da so bile na napačnem kraju ob napačnem času. Tega ne moremo več prenašati. Nekaj moramo storiti. Nimamo izbire."

Izpostavil je pokole v Aurori v Koloradu, v sikhovskem templju v Milwaukeeju, Oregonu in Newtownu. Napovedal je, da bo imel v naslednjih dneh pogovore o ukrepih za preprečitev podobnih tragedij, vendar podrobnosti ni navedel. Tako ni znano, ali in kako globoko bodo ukrepi posegli v pravico do posedovanja in kupovanja orožja.

Posedovanje orožja kot svoboščina

Dogodek je po vsej ZDA znova vzbudil razpravo o liberalnem odnosu Američanov do orožja, saj na enega prebivalca pride skorajda en kos strelskega orožja. Tako tesen odnos do orožja je dobesedno v ameriških genih, saj je prav danes obletnica, ko so leta 1791 k še sveži ameriški ustavi sprejeli drugi amandma, ki hrambo in nošnjo orožja opredeljuje kot pravico slehernega posameznika. Foto: EPA Po tragediji v Connecticutu

Ob sprejemanju omejitev je zato pričakovati močan odpor orožarskega lobija, ki ga podpirajo tudi republikanci. Hkrati pa so vse glasnejši pozivi javnosti za njegovo omejitev.

Preživela le ena deklica

V petkovem pokolu na osnovni šoli Sandy Hook v zvezni državi Connecticut je umrlo 20 otrok, starih šest in sedem let, ter osem odraslih, vključno s strelcem in njegovo mamo. V razredu, kamor je strelec stopil po uboju ravnateljice in šolske psihologinje na hodniku, je preživela le ena deklica, ki se je med streljanjem delala, da je mrtva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:27 17. December 2012.

    Kar naj imajo svoje orožje! Se bodo čimprej proč spravil pa ne bodo več špilal svetovnega policaja! Ko pa oni …

  • mph
    09:08 17. December 2012.

    Mah, glede na njihovo obsedenost z orožjem in samozadostnostjo, se človek vpraša, zakaj sploh rabijo policijo in tudi vojsko. Naj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.