Obame in Merklove ne bo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Obama in Merklova sta zaradi nevarnih pogojev letenja, kar je posledica vulkanskega prahu, odpovedala potovanje na Poljsko. Danilo Türk se je na pot odpravil z avtomobilom.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik je dodal, da ga bo na pogrebu zastopal ameriški veleposlanik na Poljskem Lee Feinstein. Obvestilo Bele hiše je prišlo le slabih šest ur pred predvidenim nočnim poletom v Evropo. Obama je o odpovedi obiska obvestil Bronislawa Komorowskega, ki je po smrti  Kaczynskega prevzel predsedniške dolžnosti.

Odločitvi ameriškega kolega je sledila tudi nemška nemška kanclerka Angela Merkel.

Türk na pot z avtomobilom
Predsednik republike Danilo Türk je zaradi težav v letalskem prometu s soprogo z avtomobilom v Krakov že odpotoval. Med visokimi gosti iz tujine, ki bodo na pogreb pokojnega Kaczynskega in njegove soproge pripotovali z avtomobilom, bodo estonski premier Andrus Ansip, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ter češki in slovaški predsednik, Vaclav Klaus in Ivan Gašparovič.

Prihod delegacij vprašljiv?
V nedeljo se bo v Krakovu odvijal državniški pogreb poljskega predsednika in njegove soproge, ki naj bi se ga udeležilo okoli 80 delegacij iz tujine, med katerimi bosta tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in predsednik Francije Nicolas Sarkozy. Poljske oblasti pa se bojijo, da bo vulkanski prah, zaradi katerega je nad Poljsko in baltskimi državami popolnoma zaprt zračni prostor, onemogočil prihod delegacij.

Udeležbo na pogrebu so odpovedali visoki gosti iz vrste držav - Egipta, Indije, Japonske, Južne Koreje, Mehike, Nove Zelandije in Pakistana, iz Evrope pa zagotovo ne bo španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, švedskega kralja Carla XVI. Gustafa, finske predsednice Tarje Halonen in makedonskega predsednika Gjorgjeja Ivanova.

Država je obstala
Na Poljskem so ob 8. uri in 56 minut - natanko teden dni po tragični letalski nesreči na zahodu Rusije, v kateri je umrlo 96 ljudi - zadoneli cerkveni zvonovi in sirene. Promet se je ob tem ustavil, ljudje so obstali. Slovesnost se je začela z dvema minutama tišine, nakar so prebrali imena vseh 96 žrtev nesreče in zaigrali poljsko himno. Zbrano množico je tudi že nagovoril vršilec dolžnosti predsednika države Bronislaw Komorowski.

Foto: Žurnal24

>Na slovesnosti se je zbralo več kot sto tisoč ljudi. Okoli 17. ure bodo krsti s trupli pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega in njegove soproge Marie odnesli v bližnjo katedralo sv. Janeza, kjer bo ob 18. uri bogoslužje, ki ga bo vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz. Sledilo bo še nočno molitveno bedenje.

Na slovesnosti se bodo spomnili vsake žrtve posebej in jo zbranim predstavili s fotografijo. Mestne oblasti so med slovesnostjo prepovedale prodajo alkohola in za meščane organizirale brezplačen mestni prevoz do varšavskega trga Pilsudski.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.