Obmetavanje s paradižniki ostaja mikavno

Foto: Žurnal24 Letos je festival privabil 40 tisoč ljudi, sporočajo organizatorji. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Zadnja sreda v avgustu je za špansko mestece Buñol prav poseben dan, saj se takrat začne znamenit festival Tomatina, ki je svetovni javnosti znan predvsem po obmetavanju s paradižniki.
Oglej si celoten članek

Med festivalom se zaspano mesto Buñol z devet tisoč prebivalci spremeni v pravo bojišče: več deset tisoč obiskovalcev od blizu in daleč – letos naj bi jih bilo 40 tisoč se po mestnih ulicah obmetava s prezrelim paradižnikom. Ulice zalije krvavo rdeča tekočina, ki pa je k sreči le paradižnikov sok.

Po tradiciji se festival začne zadnjo avgustovsko sredo ob 10. uri, ko se na osrednjem mestnem trgu Plaza del Pueblo odpre "juriš na šunko". Na vrhu sedem metrov visokega mlaja je zapičena šunka, tekmovalci pa jo poskušajo čim prej doseči.

Dejanska paradižnikova bitka se začne ob 11. uri in se konča uro kasneje. Po 12. uri obmetavanje s paradižniki ni več dovoljeno, pač pa ulice zasedejo vodni topovi, ki začnejo čistiti. "Vojščakom" pa so na voljo prenosne prhe. V skladu s častnim kodeksom festivala morajo udeleženci bitke paradižnik pred zalučanjem v dlani zmečkati, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. Sicer pa morajo dobavitelji zagotoviti le preveč zrel paradižnik, ki za predelavo ni primeren.

Festival Tomatina je bil prvič organiziran leta 1940 in vsaj uradno nima ne političnega ne verskega ozadja. Podrobnejši podatki o njegovem izvoru pa naj bi se izgubili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.