Obtožnica za tisoče umorov

Foto: Žurnal24 Ivan Demjanjuk.
Nemško tožilstvo je 89-letnega Američana ukrajinskega rodu, Johna Demjanjuka, obtožilo, da je kot paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Sobibor sodeloval pri več tisoč umorih.
Oglej si celoten članek

Demjanjuka, ki so ga ZDA maja izročile Nemčiji, uradna obtožnica bremeni, da je v Sobiboru sodeloval kar pri 27.900 umorih. Pot za vložitev uradne obtožnice proti Demjanjuku so v začetku julija odprli nemški zdravniki, ko so odločili, da je sposoben za sojenje. Obtožnica je bila danes vložena na deželnem sodišču v Münchnu, za soudeležbo pri umoru pa je zagroženih do 15 let zapora.

Datum začetka sojenja zaenkrat ni znan, predvidoma pa ga ne bo pred koncem septembra. Demjanjuk ima zdaj možnost, da se izreče o obtožnici, šele nato se lahko začne glavna obravnava.

ZDA so Demjanjuka izročile Nemčiji. © Reuters

 
Demjanjuk zavrača vse obtožbe in vztraja, da je bil pripadnik Rdeče armade ter da je drugo svetovno vojno preživel kot vojni ujetnik.

Vendar pa svojih trditev ne more podkrepiti s trdnimi dokazi.

Glavni dokaz proti obtoženemu sta medtem njegova SS-ovska službena izkaznica s številko 1393 ter seznam o premestitvah v marcu 1943, s katerega je razvidno, da je bil Demjanjuk takrat premeščen v Sobibor.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.