Očistili streho sveta

Foto: Žurnal24 Skupina 20 alpinistov se je podala na najvišjo goro sveta in počistila smeti, ki

Your browser doesn’t support HTML5 video

Skupina 20 alpinistov se je podala na najvišjo goro sveta in počistila smeti, ki jih za seboj puščajo horde plezalcev s celega sveta. V bazni tabor so prinesli kar dve toni odpadkov.
Oglej si celoten članek
Video čistilne akcije si oglejte TUKAJ.

Od leta 1953 se je na streho sveta podalo več kot 4 tisoč alpinistov, kar pomeni, da je gora posredno postala najvišje ležeče odlagališče smeti na svetu. Ogromno plezalcev, tudi tisti, ki so omagali zaradi izčrpanosti ali pomanjkanja kisika in niso nikoli stali na strehi sveta, so na poti pustili ogromno uporabljene opreme in smeti.

Do tovrstnih čistilnih akcij je prihajalo že v preteklosti, vendar se nobena skupina ni podala nad 8 tisoč metrov, kjer kraljujejo izredno nizke temperature, raven kisika pa je trikrat manjša kot na nivoju morske gladine – tako imenovano območje smrti.

Aprila našli tudi trupla
Odprava, ki se je v aprilu lotila čiščenja nad 7.500 metri, je našla truplo pogrešanega švicarskega alpinista Giannija Goltza. Poleg tega so našli tudi trupla Američana in Novozelandca, ki sta na gori umrla leta 1996.

Od leta 1953 je Everest vzel že več kot 300 življenj, od tega so večino trupel našli in prepeljali v dolino.

Namgyal Sherpa, vodja ekspedicije na Everest, ki se je na goro povzpel že sedemkrat, se je z 20-člansko skupino izkušenih alpinistov, ki je imela s seboj prazne nahrbtnike in posebne vrečke, odpravil na najbolj umazan del gore, na višino 8.850 metrov, tako imenovano Južno sedlo. Njihova glavna naloga je bila pobiranje praznih kisikovih bomb, plinskih jeklenk, raztrganih šotorov, kupov vrvi in preostalih plezalnih pripomočkov.

"Zbiranje smeti na taki višini je precej nevarna naloga, ki jo lahko opravljajo le izkušeni alpinisti," zatrdi Namgyal. Po čistilni akciji, ki je trajala dolgih 40 dni, je skupina v bazni kamp nanosila okoli dve toni smeti.

Skrbi jih globalno segrevanje
Skupine “visokogorskih čistilcev“ pa ne skrbi le količina smeti, ampak tudi grožnja globalnega segrevanja. "Navajeni smo plezanja po snegu, te dni pa plezamo po skalah. Če se bo segrevanje nadaljevalo, bodo prihodnje generacije lahko le v knjigah prebirale zgodbe o tem, da je najvišjo goro sveta nekoč prekrival sneg," je bil črnogled Namgyal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.